14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncep tezele unice

Încep tezele unice

4.918 elevi de clasa a VII-a şi 4.885 de clasa a VIII-a din Olt s-au înscris la începutul anului şcolar pentru a susţine tezele unice din semestrul I. Acestea încep astăzi, iar media notelor obţinute la examene contribuie în procent de 50% pentru admiterea la liceu.

 

OLT. Prima probă a tezelor cu subiect unic, cea de limba şi literatura maternă, a avut loc pe 25 noiembrie, însă, în judeţul Olt, nimeni nu a susţinut-o. Aceasta este urmată de cea la limba şi literatura română, care va avea loc astăzi. Teza cu subiect unic la matematică este programată pe 11 decembrie, iar elevii de clasa a VIII-a vor susţine teza unică la alegere, între istorie şi geografie, pe 16 decembrie. Cei care nu se prezintă la examene sau care nu promovează vor putea susţine probele în sesiunea specială, care va avea loc în februarie 2009. Potrivit Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, perioada specială a tezelor unice din semestrul I are următorul calendar: 10 februarie 2009 – limba şi literatura maternă, 12 februarie – istorie sau geografie (numai pentru elevii de clasa a VIII-a), 17 februarie – limba şi literatura română şi 19 februarie – matematică.

Examenele durează câte două ore, iar subiectele au o dificultate medie. Elevii vor fi admişi la liceu fără examen, ţinându-se cont de media generală a notelor obţinute la tezele cu subiect unic, care are o pondere de 50%, şi de media generală de absolvire a claselor
V-VIII – 50%. Privind calculul mediei generale din timpul anului şcolar, notele de la teze vor fi rotunjite cu 50 de sutimi. Însă, la calcularea mediei de la teze, situaţia va sta altfel. Notele care se vor lua în calcul vor fi cele obţinute de elevi, fără a fi rotunjite, ele fiind trecute într-un catalog special. De asemenea, lucrările notate cu 4,50 – 4,99 sau cu 9,50 vor primi nota finală de la comisia de contestaţii. „Pe raza judeţului Olt sunt 15 centre de evaluare, 21 de comunicare (cu ISJ) şi unul de contestaţie, şi anume Colegiul Tehnic Metalurgic“, a declarat inspectorul şcolar general adjunct în cadrul ISJ Olt, prof. Marilena Nuţă.

Preşedinta comisiei judeţene a tezelor cu subiect unic este prof. Marilena Nuţă, iar membrii comisiei – prof. Angela Iacob, prof. Zamfir Datcu, prof. Victor Iacobescu şi informatician Mihaela Oprea.

 

Şedinţă cu directorii

 

Ultimele detalii privind tezele cu subiect unic au fost puse la punct ieri, în cadrul şedinţei cu directorii din sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina. La aceasta au participat, pe lângă directorii unităţilor şcolare din Olt, şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean: prof. Marilena Nuţă, prof. Angela Iacob, prof. Zamfir Datcu, Mihaela Oprea, Felicia Man, inspector pentru management în cadrul ISJ Olt, şi prof. Mihai Păuna, inspector de specialitate. La începutul întâlnirii, prof. Angela Iacob a ţinut să-i atenţioneze pe directori că teza unică este obligatorie, pentru că, din informaţiile ei, unii dintre ei le-au comunicat elevilor că nu sunt obligaţi să susţină aceste examene. Odată lămurită această problemă, directorii au primit dezlegare la întrebări. Câţiva dintre ei au fost curioşi şi în privinţa culorii cu care trebuie notate lucrările. A trecut mai bine de o oră până ce toţi au fost lămuriţi. Cu privire la ora începerii tezei, reprezentanţii ISJ Olt au spus că speră ca până la ora 11.00 să aibă subiectele, pentru ca la ora 12.00 să înceapă examenul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII