8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljABA Jiu a executat patru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor

ABA Jiu a executat patru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor


Administraţia Bazinală de Apă Jiu, prin Sistemul de Gospodarire a Apelor Dolj a executat zilele acestea alte patru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor:
• Decolmatare albie pârâu Teslui, mal drept, aval pod Mănăstire Popânzăleşti – apărare biologică, mal stang (350 m +50 m). Prin această lucrare ce se află în desfăşurare se urmăreşte stoparea eroziunii de mal; (atasat foto)
• Întreţinere diguri prin  curăţire mecanică cu tractorul SAME cu cositoare,  dig râu Jiu, sector Beharca – Tatomireşti şi dig fluviu Dunăre, sector Bechet – Zăval, lucrare ce are drept scop întreţinerea covorului vegetal.
• Apărare mal stâng pârâu Plosca, sat Amărăşti, comuna Fărcaşu, aval baraj la 100 metri lineari, pe o lungime de 44 m;
•  Decolmatare  şi reprofilare albie pârâu Raznic, aval platforma  gaze,  pe raza localităţii  Predeşti pe o lungime de 1500 m.
De asemenea, formaţiile de lucru au desfăşurat săptămâna aceasta şi diferite activităţi de întreţinere cum ar fi curăţire teren de iarbă şi buruieni, cosire manuală şi mecanizată, igienizare manual. Acestea au fost executate pe sectoarele  dig  mal drept,  râu Jiu, amonte baraj  Işalniţa şi  tronson  Podari – Ţuglui; regularizare pârâu Vlasca la Lăcriţa; dig pârâu Baboia; dig pârâu Terpeziţa; barajele  Fântânele, Cornu şi Caraula; dig fluviu Dunăre.
Acumularea Işalniţa aflată în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj funcţionează conform “Regulamentului de exploatare al acumulării”.
Starea tehnică a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare este monitorizată permanent, asigurându-se exploatarea acestora la parametri optimi şi în deplină siguranţă.
Totodată, la nivelul judeţului Gorj, unde în ultimele zile au căzut cantităţi însemnate de precipitaţii, personalul de specialitate a S.G.A.Gorj monitorizează în teren cursurile de apă urmărind evoluţia nivelurilor, toate cursurile de apă fiind sub cotele de apărare.
Formaţia de lucru Gilort formată din 10 agenţi hidrometrici acţionează în continuare  pe cursurile de apă de pe raza localităţilor Bengeşti Ciocadia, Bumbeşti-Piţic, pentru deblocarea capetelor de poduri.
Utilajele din dotarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj lucrează pe râul Blahniţa, Motru şi Jilţ, pentru regularizarea albiilor şi pot fi puse la dispoziţie, la solicitarea primăriilor.
ABA Jiu precizează că efectele raportate, în data de 10 mai 2017, de către primăria Roşia de Amaradia au fost produse urmare precipitaţiilor din perioada 04-07.05.2017.
La nivelul primăriei Roşia de Amaradia s-a intervenit cu 1 utilaj greu şi personalul SVSU pentru curăţirea şanţurilor de scurgere stradale.
În perioada 08.05.2017 – 12.05.2017 Sistemul de Gospodărire a  Apelor Gorj a  executat lucrări de decolmatare râu Motru la Samarineşti, pârâu Jilţ la Borăscu, zona Menţii din Dos şi pârâu Blahniţa la Săcelu (zona Blahniţa de Sus) pentru punere în siguranţă a proprietăţilor (case+anexe gospodăreşti) cetăţenilor riverani cursurilor de apă.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj a intervenit pentru degajarea secţiunilor de albie pe râurile Ciocadia, Blahniţa la Săcelu, care au fost colmatate ca urmare a inundaţiilor produse în intervalul 05.05.2017 – 08.05.2017.
S-au inventariat punctele critice apărute ca urmare a creşterilor de debite pe râuri, pentru a lua măsuri de remediere în următoarea perioadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS