15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞapte persoane continuă greva foamei în faţa CEO

Şapte persoane continuă greva foamei în faţa CEO

Greviștii au adus un cort în fața CEO
Greviștii au adus un cort în fața CEO

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia (CEO) s-au aflat ieri în cea de-a patra zi de grevă a foamei. Trei dintre protestatari, Manu Tomescu, Florin Predescu şi Daniel Dănilă, au intrat joi în greva foamei, fiind nemulţumiţi de modul în care administraţia a realizat echilibrarea salariilor pentru angajaţii cu lefuri mai mici. Ieri, în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia se aflau şapte persoane. În zonă a fost adus un cort, în care unul dintre mineri s-a adăpostit. Sâmbătă, în faţa sediului companiei s-au aflat în total nouă persoane, însă două au renunţat la protest după ce li s-a făcut rău şi au fost transportate cu ambulanţa la spital. „Au decis să iasă din greva foamei pentru că le-a fost rău şi au ajuns la spital cu ambulanţa. Au avut probleme cardiace. Noaptea este foarte frig şi am mai stat în maşinile personale să ne încălzim“, a declarat Manu Tomescu, primul sindicalist intrat în greva foamei.

„Vizitaţi“ de Ciurel

Greviştii au fost „vizitaţi“ în noaptea de sâmbătă spre duminică de managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Acesta a trecut prin zonă, însă nu a coborât din maşină, ci a dorit să verifice dacă protestatarii se mai află acolo. Florin Predescu, unul dintre grevişti, a declarat că aşteaptă un răspuns de la administraţie în ceea ce privește viitorul mineritului din Bazinul Motru: „Eu nu fac parte din nici o mişcare sindicală şi nu am treabă cu sindicatele. Pe mine mă interesează şi un răspuns clar despre ce se va întâmpla cu mineritul la Carierele Lupoaia şi Roşiuţa. Dacă nu vor mai fi aceste cariere, oraşul Motru va muri. Vrem să ştim şi noi cât vom mai avea de lucru“, a declarat Florin Predescu, electrician la Cariera Lupoaia.

Răspunsul administraţiei

După ce a anunţat că va face publice listele cu cei aproape 3.000 de salariaţi care au beneficiat de măriri de salarii, conducerea Complexului Energetic Oltenia a dat publicităţii o listă cu numărul celor care au primit clase de salarizare în plus, fără nominalizarea acestora: „În şedinţa Directoratului din 21.10.2015 au fost aprobate majorări salariale pentru 2.728 de salariaţi (muncitori şi conducători formaţii de lucru) care se aflau la niveluri mici de salarizare corespunzătoare funcţiei – meseriei deţinute sau pentru atribuirea de sarcini suplimentare la fişa postului. Aceste creşteri au fost făcute în conformitate cu prevederile Codului Muncii şi Contractului Colectiv de Muncă, în urma consultărilor avute cu organizaţiile sindicale legal constituite, inclusiv cu cele semnatare ale CCM aplicabil. Majorările salariilor de bază, aprobate prin hotărâre de directorat, au respectat propunerile făcute de conducerile sucursalelor şi subunităţilor, în baza regulilor stabilite de comun acord cu sindicatele. Din totalul de 2.728 de salariaţi, au beneficiat de majorări salariale: 891 de salariaţi care aveau nivel de salarizare sub clasa 10; 1.303 salariaţi care aveau nivel de salarizare între clasele 11 şi 20; 351 de salariaţi care aveau nivel de salarizare între clasele 21 şi 27; 183 de salariaţi care aveau nivel de salarizare peste clasa 28 (din această categorie fac parte conducători formaţii de lucru, şefi echipă, şefi schimb şi brigadieri)“, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS