15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjManifestări dedicate împlinirii a 77 de ani de la realizarea Ansamblului Calea Eroilor

Manifestări dedicate împlinirii a 77 de ani de la realizarea Ansamblului Calea Eroilor

Masa Tăcerii, parte a Ansamblului Calea Eroilor din Târgu Jiu
Masa Tăcerii, parte a Ansamblului Calea Eroilor din Târgu Jiu

Autoritățile din Târgu Jiu vor organiza, în perioada 25 – 27 octombrie, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la realizarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor, mai multe manifestări. Evenimentul va fi deschis duminică, 25 octombrie, la Târgu Jiu, unde cunoscutul violonist Alexandru Tomescu va susține un concert de muzică clasică cu celebra vioară Stradivarius. Instrumentul muzical, evaluat la 1,2 milioane de euro, va fi transportat cu o mașină blindată la Târgu Jiu, iar concertul va avea loc lângă Masa Tăcerii. Luni, pe 26 octombrie, începând cu ora 10.00, va avea loc și o conferință științifică, având ca temă „Conceptul unitar al ansamblului brâncușian de la Târgu Jiu“.
De asemenea, vor fi organizate și o expoziție vernisaj, dar și o lansare de carte, precum și o proiecție a filmului „Blestemul lui Brâncuși“, regizat de Cornel Mihalache.

Premiul „Brâncuşi“

Marți, pe 27 octombrie, între orele 11.00 și 12.30, va avea loc o procesiune pe Calea Eroilor, dar și evocarea unui moment istoric la Masa Tăcerii, susținut de profesorul Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu. Totodată, vor fi organizate și o procesiune religioasă și militară între Masa Tăcerii și Coloana fără sfârșit, dar și o slujbă pentru eroi, care va avea loc la Biserica Sfinții Apostoli. Seara, de la ora 19.00, la Podul Jiului se va ține un moment comemorativ.
De asemenea, va avea loc o proiecție de film și o depunere de coroane de flori la bustul eroului gorjean Ioan Popilian. În cadrul aceloraşi manifestări va fi acordat şi Premiul „Brâncuşi“.
Anul acesta, distincţia îi va reveni scriitorului Constantin Zărnescu, care este prozator, dramaturg, publicist și membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj. Scriitorul este cetățean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea și este autorul mai multor volume importante despre sculptorul Constantin Brâncuși.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS