16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTeatrul de vară va fi finalizat, Parcul „Romanescu“ mai așteaptă

Teatrul de vară va fi finalizat, Parcul „Romanescu“ mai așteaptă

Municipalitatea, dar și societatea Atlas SA, care se ocupă de reabilitarea pe fonduri europene a teatrului de vară din Parcul „Nicolae Romanescu“, au reacționat după declarația directorului ADR SV Oltenia, care a afirmat, la Alege TV, că gradul de implementare a proiectului este între 15 și 20%, în condițiile în care acesta trebuie să fie gata până la finele anului. Aceștia au explicat că proiectul va fi încheiat la timp. În ceea ce privește reabilitarea Parcului „Romanescu“, tot din fonduri europene, situația este critică din cauza faptului că încă nu s-a desemnat un câștigător pentru contract, iar eventualele contestații ar putea periclita termenul de execuție.

Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADR SV) Oltenia, Marilena Bogheanu, a declarat, în urmă cu câteva zile, la Alege TV, că lucrările de la teatrul de vară din Parcul „Romanescu“ riscă să nu fie încheiate până la finele anului și să se piardă finanțarea europeană. „S-a lucrat puțin sub scenă, s-a găsit un gol, au refăcut puțin proiectul, acele arce nu au fost bine calculate pentru a susține copertina scenei, este un proiect care, probabil, nu a fost foarte bine gândit și calculat. Cred că în momentul de față este implementat undeva între 15 și 20%. Constructorul nu este încă în insolvență, dar are probleme financiare grave. Și aceasta este o cauză care poate întârzia foarte mult implementarea proiectelor. Neavând bani la dispoziție, nu poate continua lucrările“, a explicat directorul ADR SV în cadrul emisiunii „Malaxorul Presei“.

Preda: „Nu am idee de unde are informațiile doamna Bogheanu“

Municipalitatea a reacțio­nat la aceste declarații, spunând că, într-adevăr, au fost probleme legate de constructori și proiectanți, dar că există garanții că proiectul va fi finalizat până la sfârșitul anului. „Am citit declarațiile, sunt o serie de probleme acolo, nu este doar o problemă. Vorbim despre probleme la nivelul constructorilor, la nivelul proiectanților, la cel al materialelor care ar trebui puse în operă. Din ceea ce știm noi, ca autoritate, și nu am idee de unde are informațiile doamna Bogheanu, există acte adiționale, un angajament din partea constructorilor, care spun că termină până la sfârșitul anului, astfel încât să nu pierdem nici un euro din contractul de finanțare. Dacă mergeți pe șantier acum, o să găsiți oameni care lucrează. Ca beneficiari, vedem că sunt lucrurile în mișcare. Din ceea ce știm, există contract semnat și se lucrează la acele copertine metalice. Acolo a fost problema, pentru că ne dorim ca teatrul de vară să se transforme într-o chestiune în care, indiferent de condițiile meteo, să se poată desfășura activități culturale și peste care să tragi o cortină pe niște piloni de metal. Aceștia au fost gândiți de un proiectant care nu a luat în calcul că niciunde în lume nu se construiește așa ceva. Pe parcurs, s-au găsit soluții, s-au făcut proiecte noi. Ca să zic așa, lucrurile la teatrul de vară s-au remediat într-o oarecare măsură. Ceea ce facem este să respectăm contractul. Oamenii muncesc, dincolo de poveștile pe care le-am auzit și noi, că ar avea probleme financiare, nu există nici o hotărâre oficială, nici o cerere de insolvență, nici o hotărâre a instanței care să ne spună acest lucru. Ceea ce rămâne palpabil este că pe șantier sunt oameni în fiecare zi. Din acest punct de vedere, sunt convins că lucrările la teatrul de vară se vor finaliza până la 31 decembrie 2015, astfel încât să nu se piardă finanțarea europeană“, a explicat administratorul public al municipiului Craiova, Radu Preda.

Atlas SA: „În loc să fim lăudați pentru ceea ce facem, suntem faultați“

La rândul lor, reprezen­tanții societății Atlas SA, care a adjudecat lucrările de reabilitare a teatrului de vară, au spus, contactați fiind de GdS, că nu există probleme financiare la nivelul firmei și că lucrarea se va încheia mai devreme de sfârșitul anului. „Gradul de realizare a investiției este de 80% și, cu siguranță, vom finaliza proiectul până în luna octombrie anul acesta. Doamna directoare de la ADR a concluzionat că este finalizat numai în proporție de 20%, probabil pentru că noi nu am solicitat decontarea lucrărilor efectuate până acum. Practic, am lucrat pe banii noștri în avans și nu am putut depune cereri de plată, deoarece dirigintele de șantier a avut o problemă medicală și s-a operat, dar lucrările nu s-au oprit. Fundația este terminată, arcele sunt amplasate, a fost o singură problemă, cu un gol pe care l-am descoperit, dar se va remedia. Pot să vă spun că este o lucrare unică în România, doar la Sydney, în Australia, mai este așa ceva. Este vorba despre realizarea unor arce cu o lungime de 70 de metri, care nu au nici un punct de sprijin. Noi, în loc să fim lăudați pentru ceea ce facem, suntem faultați. Într-adevăr, contractul a fost prelungit până în octombrie, dar nu este un proiect cu risc și va fi finalizat la termen fără probleme“, a declarat Florin Dobrescu, director executiv Atlas SA.
Precizăm că și societatea Recon SA lucrează la teatrul de vară din parc, însă doar la amenajarea unei fose pentru o orchestră, aflată sub scenă. Proiectului cu finanțare europeană, adjudecat la valoarea de 2.207.653 de lei de constructorul SC Atlas SA Craiova, i s-a adăugat, astfel, altă serie de lucrări, cu o valoare estimată de 336.859 de lei, în care vor fi incluse fosa pentru 50 de artiști, lucrările de canalizare pluvială pentru aceasta, instalațiile electrice și de sonorizare, dar și dotarea cu mobilier a cabinelor artiștilor. La acest proiect, primăria plătește o cofinanțare de 2%.

Proiectul Parcului „Romanescu“ depinde de contestații

În ceea ce privește reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“, cu o valoare estimată de peste 12 milioane de euro fără TVA, municipalitatea a susținut dintotdeauna că acesta este un proiect cu risc, având în vedere că nici măcar nu a fost atribuit contractul. Totuși, a explicat city-managerul, dacă licitația și-ar urma cursul fără contestații sau drumuri în instanță, proiectul s-ar putea încheia la timp. „Lucrurile sunt în felul următor: finanțarea s-a obținut în urmă cu câteva luni. S-a dat drumul la licitație imediat ce s-a primit finanțarea. Suntem în procedura de evaluare a ofertelor și ar trebui să terminăm implementarea până la 31 decembrie. Din punct de vedere al constructorilor, dacă s-ar încheia licitația undeva în luna august, ar exista posibilitatea să se termine. Dacă există contestații, proiectul, cu siguranță, nu se mai poate derula din aceste fonduri europene (…) Eu sunt convins că, dacă avem această licitație finalizată, chiar dacă nu reușim să accesăm în totalitate fondurile europene până la sfârșitul anului, autoritatea locală ar avea puterea să continue, din bugetul propriu al primăriei, lucrările nedecontate“, a mai precizat Radu Preda.
Totodată, vorbind despre contracte și întârzieri, acesta a mai explicat că, atunci când a fost cazul, autoritatea locală a aplicat penalități sau a mers în instanță în cazul anumitor firme, precizând, în același timp, că trebuie găsită și o cale de dialog cu constructorii. „Una peste alta, autoritatea locală a dat în judecată, a perceput penalități, a dat amenzi, a întrerupt lucrările când a fost cazul. Noi nu suntem organ de control și nu putem să depășim anumite limite pe care ni le prevede legislația. Nici nu putem să fim radicali cu constructorii. Suntem în august 2015. Dacă reziliezi un contract, constructorul te dă în judecată fiindcă nu e de acord, se oprește din muncă și trebuie să organizezi o nouă licitație, pentru că vorbim despre fonduri publice, europene. Dacă nu găsești o cale de dialog cu cei care lucrează, cred că ai reuși să dai totul peste cap și să nu finalizezi lucrările. Acesta ar fi singurul rezultat palpabil“, a spus city-managerul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS