22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSănătate în paşi de dans

Sănătate în paşi de dans

Dansul este, din cele mai străvechi timpuri, o formă de exprimare a energiei, cu ajutorul căreia se transmiteau de la incantaţii către zei
şi până la ritualuri de iniţiere, relatează it.lifestyle.yahoo.com

Dansul a fost întotdeauna o formă de descărcare prin artă, ritm, mişcare a diferitelor sentimente. Însă, pe lângă beneficiile asupra spiritului, multe dansuri au un efect pozitiv şi asupra trupului. Lista dansurilor „miraculoase“ începe chiar cu tangoul, dansul senzualităţii prin definiţie. În afară de senzualitatea emanată, tangoul are şi numeroase beneficii pentru corp şi minte.
Deşi aparent nu este un dans foarte rapid, în timpul tangoului se ard foarte multe calorii pentru că presupune folosirea mai multor grupe musculare simultan, atât pentru menţinerea poziţiei dificile, cât şi pentru paşii lenți și accentele specifice. S-a constatat că într-o oră şi jumătate de tango se pot arde până la 500 de calorii, însă cu condiţia să fie prezente şi mişcări spectaculoase, nu doar paşi simpli. De asemenea, celebrul dans argentinian este o mană cerească pentru inimă. Practicarea în mod regulat a acestui dans conferă tonicitate şi elasticitate inimii noastre, reducând considerabil riscul de producere a unui infarct. În acelaşi timp, tangoul s-a demonstrat benefic pentru persoanele cu Parkinson. Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Washington, care au comparat efectele cursurilor de tango argentinian şi ale exerciţiilor speciale pe un grup de 19 bolnavi de Parkison. Pacienţii au fost puşi să aleagă între 20 de ore de cursuri de tango şi 20 de ore de sesiuni de exerciţii create special pentru bolnavii de Parkinson şi persoanele în vârstă.
La sfârşitul cursurilor, ambele grupuri au arătat îmbunătăţiri semnificative la testele create pentru a stabili nivelul de mobilitate. Însă, pacienţii care au urmat cursurile de tango au înregistrat o creştere mai mare a echilibrului faţă de grupul care a efectuat exerciţii.
„Datorită rezultatelor acestui experiment, credem că tangoul poate ajuta persoanele care suferă de Parkinson şi poate fi o formă de exerciţii eficientă. Deşi câţiva pacienţi au fost sceptici la începutul experimentului, pentru că nu mai dansaseră de câţiva ani sau pentru că le era teamă că din cauza bolii nu vor putea dansa, acest studiu demonstrează că dansul îmbunătăţeşte mobilitatea“, a declarat cercetătorul Gammon M. Earhart. Deşi, în esenţă, orice dans poate îmbunătăţi mobilitatea sau echilibrul, tangoul include anumite mişcări care îl face foarte folositor pentru pacienţii cu Parkinson.

Alte ritmuri

Dansurile latino au şi ele diverse beneficii asupra sănătăţii fizice şi psihice. De exemplu, salsa are un efect pozitiv asupra pierderii în greutate, arzând pâna la 600 calorii pe oră. În acelaşi timp, tonifiază musculatura, îmbunătăţeşte flexibilitatea, coordonarea, rezistenţa şi vigoarea, asigurând o postură impecabilă şi graţie în mişcări, precum şi reflexe bune şi agilitate mentală. În acelaşi timp, la fel ca toate dansurile, salsa contribuie la reducerea nivelului de stres. Efecte similare are şi samba, care contribuie la arderea caloriilor, îmbunătăţeşte sistemul cardiovascular, tonifiază musculatura şi are efecte pozitive asupra creierului, atenţiei, memoriei şi coordonării. Efecte la fel de benefice are şi celebrul dans din buric, care nu se limitează în a conferi o anumită graţie în mişcări, ci în acelaşi timp se dovedeşte a avea efecte miraculoase asupra sănătăţii siluetei. În timpul dansului din buric se ard 300 de calorii pe oră, în funcţie de mişcări. De asemenea, poate fi un bun exerciţiu prenatal prin întărirea musculaturii abdominale şi pelviene şi tonifică musculatura braţelor. Nu în ultimul rând, contribuie la scăderea stresului şi ajută la digestie.
Deşi mai complicat, breakdance-ul, un dans care parcă sfidează legile gravitaţiei, asigură o bună coordonare a creierului cu trupul, având efecte benefice asupra memorie. În plus, aceste mişcări complicate contribuie la îmbunătăţirea sistemului cardiovascular, creşte flexibilitatea muşciilor, tonifiază musculatura şi, bineînţeles, ajută la arderea caloriilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS