19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAnimal de... Hollywood

Animal de… Hollywood

Animalele au avut dintotdeauna un cuvânt greu de spus la Hollywood. Încă de la începuturi, filmele de la Hollywood au fost asaltate de patrupede. Fie ele câini, pisici, cai, maimuţe sau chiar delfini, fiecare a fost apreciat pentru talent.

Deşi nu pot pretinde onorarii uriaşe, animalele au ocupat întotdeauna un rol special în echipele de distribuţie ale filmelor de la Hollywood, nu puţine fiind cazurile când necuvântătoarele şi-au pus în umbră colegii de filmări. Mai-marii din Cetatea Filmului se gândesc serios să creeze nişte premii dedicate special patrupedelor. Însă, ce se întâmplă cu animalele după ce îi cuceresc pe cinefili cu simpatia şi talentul lor? Site-ul  it.cinema.yahoo.com a încercat să răspundă la această întrebare. Un exemplu este şi miticul personaj Babe, care în 1995 cucerea topurile cu rolul din „Babe – cel mai curajos porc din lume“. Pentru acest rol au fost nevoie de 48 de porcuşori, care, spre fericirea copiilor, au fost cruţaţi să aibă destinul confraţilor săi şi nu au ajuns la măcelar. De altfel, ei au meritat pe deplin, având în vedere că filmul a avut încasări de peste 250 de milioane de dolari şi a fost nominalizat de şapte ori la Oscar. Un destin mult mai crud a avut urangutanul Clyde din „Pe oriunde, dar şterge-o!“ – Every Which Way But Loose 1978. Filmul prezenta aventurile lui Philo – un camionagiu care colinda America în compania unei maimuţe. Din câte se pare, stăpânul şi dresorul său l-a bătut cu cruzime, până ce urangutanul a murit. Alţii dezmint această informaţie, spunând că este doar altă legendă de la Hollywood.

Câini celebri

Fără îndoială, printre cei mai populari protagonişti necuvântători din filme se numără câinii.
Cine nu îşi aminteşte de Toto, din „Văjitorul din Oz“? Micuţul câine, pe numele său Terry, a cucerit inimile a milioane de admiratori în 1939, alături de Judy Garland, care a interpretat rolul lui Dorothy. După debutul său cinematografic, Terry a mai apărut în multe alte filme până când a murit, în 1944, la vârsta de zece ani. Ca să nu mai vorbim de adorabilul Rin Tin Tin. Caporalul Lee Duncan l-a salvat pe Rin Tin Tin în 1918, pe vremea când acesta era un căţeluş speriat, aflat într-un tunel german bombardat, în timpul Primului Război Mondial. Fiind un câine inteligent, a învăţat repede trucuri şi imediat a captat atenţia producătorului de film Charles Jones. Primul său mare succes a fost filmul „Where the North Begins“ – 1923 şi este adesea considerat ca fiind cel care i-a salvat pe Fraţii Warner de la faliment. A apărut în numeroase filme şi a avut chiar propriile serii televizate. După moartea lui, alţi zece ciobăneşti germani au continuat rolul lui Rin Tin Tin. Alt erou popular printre copii este Lassie, un câine din rasa Collie, devenit celebru odată cu ecranizarea poveştii „Lassie Come Home“, în 1943. Primul câine Collie ce l-a interpretat pe Lassie a fost un mascul pe nume Pal. Urmaşii acestuia au fost crescuţi şi dresaţi de fraţii Rudd Weatherwax şi Frank Inn, devenind vedete de cinema după apariția în serialul „Lassie“.
În anii 1970 şi 1980, era pe val o potaie drăguţă, pe nume Benji, descoperită într-un adăpost de animale din California. Benji, al cărui nume real era Higgins, a primit primul său rol principal în anul 1974, în filmul „Benji“. De-a lungul timpului, Benji şi urmaşii său a jucat în aproximativ zece filme, cel mai recent fiind cel din 2004, „Benji, Off the Leash“. De altfel, de-a lungul timpului au fost mulţi alţi câini care au devenit celebri în filme. Printre aceştia se numără Beethoven, eroul din „Beethoven“, St. Bernard, precum şi prietena lui, Missy; Einstein şi Copernicus din „Back to Future“; Frank, câinele ciudat din „Men in Black“ şi, bineînţeles, „Old Yeller“ (1957), un film pentru copii.

Vedete necuvântătoare

Maimuţele fac şi ele parte dintre animalele folosite frecvent în filme. Este şi cazul lui Crystal, maimuţa care a făcut senzaţie în „Marea Mahmureală 2“. Referindu-se la colaborarea sa cu Crystal, Bradley Cooper, unul dintre protagoniştii filmului, a declarat: „Prima dată am lucrat cu Crystal în «Failure to Launch», în urmă cu cinci ani. A fost o nebunie, dar maimuţa este genială. Cred că vă veţi îndrăgosti de ea din primele secunde. Crystal se comportă ca un actor adevărat. Avem multe scene împreună şi chiar mi-ar plăcea să o văd nominalizată pentru acest rol, pentru că a avut o prestaţie de excepţie“.
Cine o poate uita pe balena Willy din celebrul „Free Willy“? Rolul ei a fost interpretat de Keiko, o balenă născută în 1976 în Oceanul Atlantic și capturată pe coasta Islandei în 1979. Ulterior, Keiko a fost vândută parcului acvatic Marineland din Ontario, Canada, de unde mai apoi, în 1985, a fost vândută parcului de distracții Reino Aventura din Mexico City pentru suma de 350.000 de dolari. După rolul din „Free Willy“, Institutul Earth Island a început căutările pentru un loc unde Keiko să își refacă starea de sănătate și să fie ajutată pentru a reveni în habitatul său natural. Pe 9 septembrie 1998, a fost transportată înapoi în Islanda pentru a reveni în habitatul său natural după căutări intense și negocieri cu autoritățile. A fost ajutată pentru a trăi în libertate de către Societatea Ocean Futures, iar în luna iulie 2002 a fost eliberată din golful unde trăia. Balena era însă atât de dependentă de prezența umană încât a înotat pe lângă Insulele Feroe până în Helsa, Norvegia, în septembrie 2002, unde a devenit marea atracţie a populației locale. A fost supravegheată de îngrijitorii de balene cu sprijinul guvernului norvegian până ce a murit, pe 12 decembrie 2003, în Golful Taknes din Norvegia, aparent din cauza unei pneumonii. A fost îngropată în Taknes, Norvegia, chiar lângă ocean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS