22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎn formă pentru vară

În formă pentru vară

Temperaturile din ultimele zile ne-au demonstrat că vara este din ce în ce mai aproape. Însă, pentru a întâmpina aşa cum se cuvine sezonul cald, organismul are nevoie de o „revizie“, pentru a-l readuce în forma ideală.

Acum, când vara bate tot mai insistent la uşă, trebuie să ne pregătim organismul să facă faţă cu brio sezonului cald. Site-ul it.lifestyle.yahoo.com oferă cititoarelor sale o serie de sfaturi cu ajutorul cărora pot întâmpina aşa cum se cuvine vara. În primul rând, adoptaţi o dietă echilibrată şi variată. Organismul trebuie să primească toate substanţele nutritive necesare pentru desfăşurarea funcţiilor vitale. Iată de ce, în fiecare zi, el trebuie să primească o cantitate adecvată de alimente. Dacă trebuie să mai daţi jos câteva kilograme, reduceţi chiar şi cu o treime porţiile obişnuite. Important este însă să nu renunţaţi la nici o categorie de alimente. După cum bine se ştie, pentru a garanta o bună hidratare a organismului, specialiştii ne recomandă să consumăm minimum 1,5-2 litri de apă pe zi, mai ales atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. Evitaţi băuturile carbogazoase şi îndulcite, care măresc senzaţia de sete, şi orientaţi-vă spre apă, sucuri de fructe şi legume. În ceea ce priveşte alimentaţia, este recomandat să vă orientaţi spre alimentele bogate în fibre, precum cerealele integrale, fructele şi legumele. Fibrele sunt foarte importante pentru reglarea tranzitului intestinal. Reduceţi pe cât posibil cantitatea de zaharuri şi de dulciuri. Zaharurile simple sunt utilizate de organism drept sursă de energie. Acestea ar trebui să reprezinte însă doar 10-15% din aportul caloric zilnic. De aceea, limitaţi consumul de băuturi dulci şi de deserturi elaborate. În timpul verii, dacă aveţi poftă de ceva dulce, mai bine savuraţi un şerbet sau o îngheţată de fructe.

Atenţie la grăsimi

Cantitatea zilnică de grăsimi recomandată pentru un adult trebuie să reprezinte maximum 25-30% din aportul caloric zilnic. Optaţi pentru grăsimile mono sau polisaturate, cum sunt cele vegetale şi mai ales grăsimile monosaturate din uleiul de măsline. Reduceţi pe cât posibil cantitatea de grăsimi saturate de origine animală. Aşadar, consumaţi o cantitate cât mai mică de brânzeturi, mezeluri sau carne grasă. De asemenea, limitaţi pe cât posibil băuturile alcoolice. Mai bine alegeţi băuturile cu un conţinut redus de alcool, care trebuie consumate însă moderat. De exemplu, când e vorba de vin, cantitatea recomandată este de două-trei pahare pe zi în cazul bărbaţilor şi unu-două pahare în cazul femeilor. În acest fel, aveţi grijă şi de siluetă. Un pahar de vin roşu sau alb conţine 100 de calorii, număr care creşte considerabil în cazul cocteilurilor estivale sau a băuturilor cu un nivel ridicat de alcool. Nu în ultimul rând, faceţi regulat mişcare. Odată cu sosirea sezonului cald, cele mai recomandate sunt activităţile în aer liber. Un pic de alergare şi o plimbare regulată sunt foarte eficiente pentru activarea metabolismului şi tonifierea corpului.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS