22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucătăria cubaneză

Bucătăria cubaneză

Bucătăria cubaneză este variată, ea fiind rezultatul interacţiunii culturii europene, în special ceea spaniolă, cu acea africană, ca urmare a aducerii sclavilor de pe continentul negru, dar şi cu cea asiatică, datorată valului de imigranţi chinezi din secolul al XIX-lea.

 

Spaniolii veniţi în Cuba au adus legume, citrice, orez şi au răspândit creşterea bovinelor. Africanii au venit şi ei cu alimente specifice, precum ignamele, o plantă exotică care produce tuberculi comestibili de dimensiuni foarte mari. Toate acestea s-au adăugat produselor deja existente precum yuca, quimbombo, cartofii dulci şi porumbul. Bucătăria cubaneză, numită şi creolă, este prin tradiţie simplă. Ingredientele de bază sunt carnea, în special cea de porc (cerdo), orezul şi fasolea neagră (congrìs), peştele (pescado), fructele de mare (marizcos), puiul şi bananele (platanos), care însoţesc aproape de fiecare dată carnea.

 

Ajiaco, preparatul tipic cubanez

 

Preparatul gastronomic tradiţional cubanez este „ajiaco“, un fel de supă făcută din legume, cartofi şi carne de porc, de pasăre sau de vită. Alt preparat tipic este „fufù“, un fel de piure de banane condimentat cu „mojo“ (ulei şi usturoi). Specific cubaneze sunt şi aşa-numitele „mariquitas“ sau „chicharritas“, banane fripte cu gust de cartofi prăjiţi. Alte specialităţi cubaneze sunt „criollo“, care constă în orez cu carne de pui, şi „romeritos“, care se prepară cu făină albă şi drojdie. Există şi feluri de mâncare care şi-au păstrat numele african. Cel mai bun exemplu în acest sens este „congro“, o mâncare de orez amestecat cu fasole roşie sau neagră.

Cubanezii nu respectă nici una dintre regulile europene atunci când vine vorba despre servirea mesei. Micul dejun al cubanezilor constă în câteva felii de pâine îmbibate în cafea cu lapte. Cele mai importante mese ale zilei sunt prânzul şi cina. După câteva beri servite înainte, cubanezii se aşază la masă, unde toate preparatele şi felurile de mâncare sunt puse de la început. Foarte răspândite sunt preparatele pe bază de orez alb, fasole neagră sau roşie, fructe, cereale, dar şi numeroase feluri de peşte şi crustacee. Romul şi dulciurile sunt omniprezente în viaţa cubanezilor. Legumele sunt disponibile pe tot parcursul anului: roşii, salate, cartofi, ridichii, ardei, castraveţi şi sfeclă. Cubanezii au însă o adevărată slăbiciune pentru orez şi fasole, pe care le combină de cele mai multe ori cu carne, cea de vită şi cea de porc fiind cel mai des consumate. Grătarele (el asado) sunt o adevărată tradiţie în această ţară. Specific cubanez este obiceiul de a prăji carnea pe grătar vertical, fără a o porţiona înainte. Cubanezii folosesc cu moderaţie condimentele, fiind însă extrem de „generoşi“ când vine vorba de ceapă sau de usturoi.

Preparate precum „moros y cristianos“ (fasole neagră şi orez), „arroz con pollo“ (pui şi orez) şi „picadillo“ (carne tocată de vită cu orez) se găsesc în meniul fiecărui restaurant cubanez. Se consumă foarte mult peşte, în special în oraşele mari, cel mai apreciat fiind „pargo“, dar foarte căutaţi sunt şi creveţii sau homarii.

 

Guenguel-ul, desertul cubanezilor

 

Dintre deserturi, cel mai răspândit este „guenguel-ul“, care se prepară din porumb, zahăr şi scorţişoară. Foarte des întâlnit în Cuba este şi „coquito acaramelado“, nucă de cocos caramelizată. Cea mai consumată băutură este „champola“, un suc preparat cu zahăr ars şi lapte. Pentru băuturile dulci, cubanezii folosesc în general zahărul, sucul de trestie de zahăr şi melasa. Dintre băuturile alcoolice, cele mai consumate sunt romul şi berea, iar în baruri şi cluburi la mare căutare este „daiquiri“ (un amestec de rom alb şi sec, suc de lămâie, zahăr şi gheaţă). Cubanezii sunt mari consumatori de cafea, pe care o prepară foarte tare. Deşi produc cafea de calitate superioară, aceasta este în mare parte vândută la export, iar în Cuba se bea în mod obişnuit cafea importată din Africa. Un lucru demn de ştiut este acela că, dacă locuitorii Cubei se pot lăuda cu o serie de beri bune şi cu romul excelent pe care îl produc, vinul lor trebuie evitat.

Renumite în întreaga lume sunt cocteilurile cubaneze. Cele mai cunoscute sunt „daiquiri“, „mojito“ (amestec de rom, suc de trestie de zahăr, limetă, sifon şi mentă), „cuba libre“ (se freacă marginea unui pahar cu o limetă şi se umple cu gheaţă, se toarnă Coca-Cola şi rom în raport 2:1, se stoarce limeta şi se adaugă cu totul în băutură ca garnitură) sau „pina colada“ (rom, suc de nucă de cocos, suc de ananas şi frişcă lichidă).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS