19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinViaţa într-o formulă

Viaţa într-o formulă

Matematica, atât de hulită de unii din cauza calculelor sale complicate şi adorată de alţii din acelaşi motiv, cucereşte din ce în ce mai mult teren, aria sa de influenţă devenind tot mai vastă.

Cu o formulă matematică se pot explica unele dintre cele mai mari mistere ale lumii, printre acestea numărându-se şi lucruri abstracte precum mediocritatea sau sexul. Acesta pare să fie motivul entuziasmului care i-a contaminat chiar şi pe cei mai mari „afoni“ în calcule, care se înghesuie acum să achiziţioneze „Enciclopedia Universală a Numerelor“ a lui Georges Ifrah. În opinia acestuia, matematica este capabilă să ne pună la dispoziţie o formulă pe baza căreia se poate găsi explicaţia la orice. De exemplu, doi tineri economişti, pe numele lor Andrea Tesei şi Andrea Petrella, au acceptat provocarea de a scrie ecuaţia mediocrităţii, ajutându-ne într-un fel sau altul să ne explicăm succesul atâtor oameni mediocri. Pe scurt, aceasta este următoarea: Prob (Tt = St) = (1-Mt)k. Altfel spus, într-o societate ideală, raportul dintre talent (T) şi succes (S) este egal cu unu. Cu cât probabilitatea este mai mică, cu atât societatea este mai ineficientă, unde M este proporţia de mediocri din numărul total de indivizi.

 

Matematica şi sentimentele

 

În ceea ce priveşte problemele sentimentale, ar fi mai bine să vă îndreptaţi atenţia spre cercetătoarea britanică Clio Creswell, ale cărei studii sunt o lectură indispensabilă pentru cei care sunt speriaţi de nesiguranţa relaţiilor amoroase. „Indiferent dacă credeţi sau nu, sexul e matematică pură“, crede Clio Creswell. În opinia specialistei britanice, un algoritm funcţionează chiar mai bine decât horoscopul. Datorită lui Creswell, acum aveţi la dispoziţie „teorema Julietei şi a lui Romeo“ şi pe cea a lui Petrarca, puteţi studia raportul dintre atracţie şi similitudini (Y = 5,44X + 6,62), care se află la baza relaţiei de cuplu şi puteţi obţine informaţii ştiinţifice cu privire la posibilităţile de a flirta şi la numărul de parteneri pe care e bine să îi aveţi înainte de a vă opri „la cel ales“. Toate aceste studii le puteţi găsi în volumul „Matematica şi sexul“, apărut recent pe piaţă. Însă, odată ajunşi la paginile 167-168, veţi constata că aveţi nevoie de un ajutor. Asta dacă nu aveţi un talent înnăscut pentru calcule sau o atracţie fatală pentru cifre ca actorul Kevin Spacey, care afirmă că a învăţat de la Jack Lemmon formula sa personală pentru a „eticheta“ o persoană: „Să aduni calităţile înainte să faci suma defectelor, pentru a găsi o ecuaţie între ceea ce spun şi gesturile pe care le fac“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS