22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSarcasmul - semn de vulnerabilitate

Sarcasmul – semn de vulnerabilitate

Unii au o părere bună despre propria persoană, se acceptă aşa cum sunt, au încredere în capacităţile lor şi ştiu că se pot descurca în orice situaţie. Alţii, în schimb, gândesc diferit, le e teamă de ceilalţi şi de părerea acestora, întâmpină dificultăţi în a-şi controla emoţiile şi nu au încredere în propriile capacităţi. Până aici, nimic nou „sub soare“. Se pare că psihologii şi-au schimbat puţin opiniile: nu toţi indivizii cu o părere prea bună despre sine sunt la fel. Unii dintre aceştia, deşi aparent sunt foarte siguri pe capacităţile lor, au mult mai multe în comun cu persoanele fragile. Ei tind să îi atace verbal pe ceilalţi, mai ales atunci când se simt în competiţie sau ameninţaţi într-un fel sau altul.

 

Rapsodie în albastru

 

Elocventă în acest sens este o întâmplare ce îi are ca protagonişti pe Oscar Levant, pianist şi actor celebru mai degrabă pentru replicile sale acide, şi pe George Gershwin, compozitor, pianist şi dirijor american, autorul celebrei „Rapsodii în albastru“. După ce l-a ascultat pe Gershwin cântându-şi cu succes compoziţiile la o petrecere, Levant nu a putut să îşi ascundă invidia şi l-a întrebat cu ironie dacă nu cumva este pe punctul de a se îndrăgosti de propria persoană. Doi oameni cu o părere foarte bună despre sine, însă, la final, doar Gershwin ne-a lăsat nişte compoziţii nemuritoare.

Michael Kernis, psiholog la Universitatea din Georgia şi autorul unui studiu dedicat acestui fenomen, a încercat să explice această situaţie: „Prin studiul nostru, am vrut să demonstrăm că persoanele care au o părere bună despre sine, de tipul pe care l-am definit «fragil», sunt, de fapt, vulnerabile şi compensează această fragilitate printr-o tendinţă exagerată de a se apăra de critici prin intermediul cuvintelor“.

 

O viaţă fericită

 

Schimbarea opiniei cu privire la conceptul de autostimă din partea psihologilor este din ce în ce mai evidentă, mai ales de când au început să analizeze comportamentele agresive. Încrederea în sine şi în propriile capacităţi a fost întotdeauna judecată ca fiind pozitivă şi considerată importantă pentru o viaţă fericită şi productivă. Cercetătorii au realizat acum că, de fapt, există mai multe forme de autostimă şi că doar unele dintre acestea sunt legate de comportamente psihologice pozitive. Mai nou, cercetătorii au început să analizeze momentul în care un nivel ridicat de autostimă poate deveni negativ. O persoană începe să îşi arate latura „slabă“ a autostimei când recurge la agresiunea verbală de fiecare dată când opiniile, principiile sau valorile sale sunt ameninţate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS