19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLentilele de contact dau strălucire ochilor

Lentilele de contact dau strălucire ochilor

Din ce în ce mai multă lume utilizează lentilele de contact fie cu scop optic, fie cu scop estetic. Acestea dau purtătorului o oarecare libertate, indiferent de activitatea pe care o întreprinde.

Lentilele de contact moderne au fost inventate de chimistul ceh Otto Wicherle, care, de asemenea, a inventat şi gelul din care se produc lentilele. Faţă de ochelari, lentilele oferă o luminozitate sporită şi dau strălucire ochiului. Dar există şi un dezavantaj: întreţinerea lor. Lentilele trebuie să fie curate şi nu trebuie purtate mai mult de câteva ore. Spălarea pe mâini este obligatorie înainte de atingerea lentilelor. Manevrarea acestora se face cu mare atenţie. Nu trebuie lăsată nici o urmă de  mizerie pe lentile.
După ce sunt date jos, lentilele trebuie tratate cu soluţii speciale, care le curăţă, deproteinizează, dezinfectează şi lubrifiază.
„Manevrarea lentilelor se face în condiţii de maximă igienă şi la orice mică problemă, fie de vedere, fie a lentilei, clientul este dator să consulte medicul oftalmolog. De asemenea, controlul trebuie efectuat o dată la o jumătate de an“, a fost sfatul Adrianei Geapană, manager de magazin de optică.
„Medicul oftalmolog este cel care decide cine poate să utilizeze lentilele de contact în urma unui control de specialitate. Vizita la medic trebuie să fie apoi periodică pentru urmărirea comportamentului ochiului. Lentilele pot fi interpretate ca un răsfăţ al purtătorului întrucât purtarea unei perechi de ochelari se poate dovedi uneori incomodă“, a menţionat managerul magazinului de optică. Medicul este cel care poate spune şi pentru cât timp se pot purta lentilele de contact sau cum se creşte intervalul până se ajunge la un număr maxim de ore de purtare. Problemele care pot apărea la purtarea lentilelor sunt de iritaţie oculară severă, clipit rapid, lăcrimare.
Lentilele optice se fac pe comandă, în funcţie de afecţiunile ochiului, în strânsă colaborare cu medicul oftalmolog.

Machiajul şi lentilele

În ceea ce priveşte lentilele pentru uz estetic, acestea sunt disponibile în diverse nuanţe. Acestea se pot proba în cabinetele speciale.
„Anul acesta, cum vara a fost foarte călduroasă şi toamna se anunţă lungă, se poartă culorile vii, deschise. Asta se aplică şi în cazul lentilelor de contact estetice. Se poartă topaz, pacific, platinum, emerald, jade sau indigo. Reprezentantele sexului frumos pot acum să jongleze cu nuanţele şi se pot asorta şi în funcţie de ţinuta vestimentară“, a menţionat Adriana Geapană.
Doamnele sunt cele care recurg mai des la aceste trucuri, dar trebuie să aibă mare grijă. Unghiile lungi pot deteriora lentila, machiajul se va aplica după inserţia lentilei, iar demachiajul se face după scoaterea lor. Se foloseşte un creion dermatograf moale, în timp ce fixativul se aplică înainte de folosirea lentilelor.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII