22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinHainele de plaja cuceresc lumea urbana

Hainele de plaja cuceresc lumea urbana

La birou, cu maiou si slapi, sau la magazin, cu o esarfa in loc de fusta (pareo – n.r.), iar seara, in discoteca, in costum de baie. Desi stilistii cam strâmba din nas, asa-numitul „beach style“ pune stapânire pe orase, complice fiind si temperaturile tropicale din aceasta perioada a anului.


Noua moda devine usor, usor mai mult o necesitate decât o placere. De exemplu, in Marea Britanie a trebuit sa intervina chiar sindicatele pentru ca supusii Majestatii Sale, cunoscuti pentru formalismul lor atât in tinuta, cât si in comportament, sa se poata prezenta la serviciu imbracati intr-o tinuta usoara. Sindicalistii britanici au amintit conducerii marilor companii ca obligatia de a se prezenta la serviciu „infofoliti“ cu sacou si cravata sau in taioare rigide are ca prim efect folosirea fara limite a aerului conditionat, care aduce dupa sine daune atât mediului, cât si bugetului companiilor. In Japonia, chiar primul-ministru, Junichiro Koizumi, este cel care a luat initiativa si si-a invitat conationalii sa renunte la sacou si cravata in timpul verii. Italienii, de exemplu, cunoscuti pentru pasiunea lor pentru haine, au cedat in fata caldurii, iar metropole de top, precum Milano sau Roma, par mai degraba statiuni la Mediterana, având in vedere stilul vestimentar al localnicilor.


„Beach style“ – criticat de stilisti


Aceasta noua tendinta nu este insa vazuta cu ochi buni de stilisti. Potrivit unui sondaj realizat de Eta Meta Research pe un esantion de 130 de specialisti in materie de moda si lifestyle, 47 la suta dintre respondenti definesc tendinta locuitorilor de a se plimba prin oras in haine de plaja ca fiind „vulgara“. Pentru 39 la suta dintre persoanele intervievate, aceasta tendinta este „lipsita de eleganta“, iar pentru 29 la suta noua moda „ucide senzualitatea“. In cel mai bun caz, este vorba de „lipsa de respect fata de ceilalti“, asa cum cred 35 la suta dintre respondenti, in opinia carora aceasta moda ar trebui evitata atât in activitatile zilnice obisnuite, cât si la serviciu. Potrivit specialistilor intervievati de Eta Meta, asa-numitul „beach style“ trebuie evitat in locurile unde se lucreaza, 75 la suta dintre respondenti fiind de aceasta parere, indiferent daca este vorba de birou, magazin sau orice alta activitate in care nu este permisa vestimentatia de plaja. O astfel de vestimentatie este la fel de inestetica si nepotrivita in cazul in care sunteti invitati la cineva (63 la suta), in locurile publice sau pe drumuri, cu diferite comisioane (54 la suta), insa si la plimbare sau la cumparaturi (48 la suta). Hainele de plaja sunt interzise si in cazul unei iesiri nocturne. Pentru 42 la suta dintre specialisti, o astfel de imbracaminte ar putea fi un obstacol pentru accesul in anumite localuri.


Slapii – simbol negativ al acestei tendinte


Simbolul negativ al acestei tendinte, accesoriul cel mai „blamat“ de toata lumea in orice circumstanta si simbolul prin excelenta al lipsei de eleganta sunt slapii, „stigmatizati“ de aproape noua specialisti din zece, fie ca sunt purtati de doamne, fie ca sunt purtati de domni. Slapii, ultimul racnet in moda actuala, par a fi mult mai periculosi decât se poate crede la prima vedere. Dupa cum informeaza cotidianul german Express, in cadrul unui studiu comandat de revista germana Öko-Test, cercetatorii au descoperit ca acesti papuci comozi contin o cantitate consistenta de chimicale si pot duce chiar si la infertilitate. Pentru acest studiu au fost analizate 25 de modele de slapi. In 17 dintre aceste produse expertii au descoperit un continut ridicat de chimicale, care chiar si in doze mici poate da peste cap sistemul imunitar al animalelor si chiar si al oamenilor. De asemenea, la 14 dintre cele 18 jucarii gonflabile se gasesc astfel de substante chimice. Atât in jucarii, cât si in slapi, cercetatorii au descoperit asa-numita Phthalate, o substanta ce are efecte asupra hormonilor, precum si diferite legaturi organice cu cositor. Substanta Phthalate, folosita pentru realizarea slapilor, poate provoca daune permanente asupra organelor genitale masculine, putând duce in cele din urma la infertilitate, cum a avertizat Liga germana pentru protejarea mediului (BUND).


„Nu“ obiectelor de plaja


De altfel, specialistii au realizat si o lista cu articolele ce sunt interzise categoric in alte situatii decât plaja. 69 la suta dintre ei sunt impotriva rochitelor de plaja sau a celebrului pareo, care deseori sunt purtate si pentru o iesire in oras. Un „nu“ categoric si impotriva sandalelor tip trekking (51 la suta) si gentilor de plaja, recomandate a fi folosite doar pe plaja, care sunt criticate de 42 la suta dintre persoanele intervievate. In cazul barbatilor, stilistii interzic maiourile si tricourile fara mâneca, precum si bermudele, sandalele sportive, recomandate a fi purtate doar in vacanta. Nici camasile hawaiene nu sunt privite cu ochi buni, 48 la suta dintre designeri recomandându-le doar pentru petrecerile tematice sau pentru plaja.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS