22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMartini - regele aperitivelor

Martini – regele aperitivelor

Nelipsit la petrecerile intre prieteni sau la intâlnirile de afaceri, la cinele romantice sau pur si simplu pentru a oferi un strop de racoare in zilele toride de vara, martini este cu siguranta una dintre cele mai populare bauturi.


Despre modul in care se prepara un martini au fost scrise mii de pagini, insa autorii acestora nu au cazut niciodata de acord asupra unei retete perfecte. Pentru multi, un martini contine 8/10 gin si 2/10 vermut. Scriitorul american Hemingway, un adevarat pasionat de cocteiluri, prefera o versiune mai „strong“ de martini, asa-zisa varianta „jumatate-jumatate“, care contine gin si martini in cantitati egale. Aceasta reteta a fost elaborata de Hemingway in onoarea generalului Montgomery. Pentru un martini „Hemingway“ trebuie urmate cu atentie urmatoarele indicatii: se pune in paharul pentru mixare gheata si cantitatea de vermut si se amesteca timp de câteva secunde. Abia dupa aceea se adauga cantitatea de gin, care trebuie sa fie egala cu cea de vermut. Se lasa bautura pentru putin timp la rece si se serveste in cupe, adaugând la sfârsit un pic de zeama de lamâie.


In ceea ce priveste variantele mult mai moderne ale retetelor pentru prepararea unui martini care sa nu poata fi uitat prea curând, acestea propun amestecarea a trei parti de gin cu o parte de martini dry (marca pe care multi o confunda cu regele aperitivelor, dar care in realitate a aparut pe piata mult mai târziu).


Toti iubitorii acestei bauturi cad insa de acord asupra unei reguli: dintr-un martini nu trebuie sa lipseasca niciodata maslina verde.


Origini invaluite in mister


Cum s-a nascut si cine a inventat acest cocteil nimeni nu stie cu adevarat, insa despre acest subiect circula numeroase legende. Printre acestea, cea mai des auzita este aceea ca un barman pe nume Martini, de origine italiana, care a emigrat in Statele Unite ale Americii, a realizat cocteilul in anul 1910, in onoarea multimiliardarului John D. Rockefeller.


Indiferent de zona si de tara, martini ramâne regele aperitivelor si cu el se incepe aproape orice petrecere sau cina. Aceasta celebra bautura a inspirat chiar si un film, intitulat „Cum se prepara un martini“, care a fost realizat dupa povestirile unei scriitoare psiholog (Marina Mizzau) si care urmareste evolutia câtorva personaje intr-un restaurant la moda din Milano.


Cum se prepara un martini?


Dupa ce v-ati decis asupra cantitatii de vermut si de gin pe care doriti sa le folositi, acestea trebuie puse in paharul pentru mixare in care trebuie sa se afle câteva cuburi de gheata. Dupa ce ati amestecat energic, varsati continutul intr-un pahar special pentru servirea acestei bauturi (celebra cupa conica cu picior lung). Stoarceti apoi putina lamâie, iar la final adaugati nelipsita maslina verde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS