10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPelicule care au schimbat viata americanilor

Pelicule care au schimbat viata americanilor

„O viata minunata“ este filmul care i-a inspirat in cea mai mare masura pe americani. Desi este o poveste despre deziluzie si depresie, in care apar câteva drame personale, cum ar fi alcoolismul si o tentativa de suicid, filmul lui Frank Capra a fost desemnat pelicula care i-a inspirat cel mai mult pe americani.


Clasamentul realizat de Institutul American de Film (AFI) a fost dat publicitatii de postul de televiziune CBS, juriul fiind format din actori, regizori, scenaristi, critici, istorici si alte personalitati ale cinematografiei, care au avut de ales dintr-o lista de 300 de filme nominalizate. „O viata minunata“, cu inegalabilul James Stewart in rolul lui George Bailey, un barbat pe punctul de a se sinucide si care alege viata dupa ce este sfatuit de un inger, este o minunata poveste de Craciun regizata de nemuritorul Frank Capra. Aceasta pelicula ramâne unul dintre filmele de marca ale tuturor timpurilor, atât in viziunea publicului, cât si in opinia criticilor de film.


Locul doi este ocupat de alt film de referinta pentru cinefili: „Sa ucizi o pasare cântatoare“, din 1962, cu un Gregory Peck de Oscar, care lupta contra prejudecatilor unei comunitati de albi, dispusa sa ia viata unui negru, cu toate ca acesta era nevinovat. Adaptare dupa romanul omonim al lui Harper Lee, filmul a fost distins cu doua premii Oscar, pentru cel mai bun actor in rol principal si pentru scenariu. Medalia de bronz a revenit clasicului „Lista lui Schindler“, al lui Steven Spielberg. De altfel, Spielberg este regizorul care a avut cele mai multe filme in lista primelor 100 cele mai motivante pelicule produse la Hollywood, cinci, dintre care trei s-au plasat in primele zece pozitii: „Lista lui Schindler“, „E.T. Extraterestrul“, „Salvati-l pe soldatul Ryan“ (1998), pe pozitia a zecea, „Culoarea purpurie“ (1985), pe locul 51, si „Intâlnire de gradul trei“ (1971), pe locul 58.


Filmele – un ajutor la vremuri grele


Ca orice clasament care se respecta, nu lipsesc surprizele. Locul patru in clasament este ocupat de primul episod dedicat pugilistului italian Rocky, in timp ce locurile urmatoare sunt ocupate de „Dl. Smith merge la Washington“, alta comedie a lui Frank Capra, de „E.T. Extraterestrul“ (1982) si de pelicula „Fructele mâniei“, regizata de John Ford, inspirata de celebrul roman al lui John Steinbeck. Pe locul opt gasim o comedie a lui Peter Yates despre provincia americana – „All american Boys“, titlul original fiind „Breaking away“, urmat pe locul noua de alt film care celebreaza Craciunul – „Miracol pe strada 34“, productia originala din 1947. Ultima pozitie in Top Ten este ocupata de alt film al lui Spielberg, „Salvati-l pe soldatul Ryan“. Lista AFI este plina de filme considerate clasice, multe dintre ele fiind premiate cu Oscaruri, precum „Norma Rae“, plasat pe locul 16, „Ghici cine vine la cina?“, pe locul 35, insa si filme mai noi, precum „Erin Brockovich“, pe locul 73, „Hotel Rwanda“, pe locul 90, „O minte sclipitoare“, pe locul 93, si „Ray“, pe locul 99. AFI considera „motivant“ un film „cu personaje care fac sacrificii personale pentru un bine mai mare“. De mentionat ca de la bun inceput juratii au exclus filmele ale caror scenarii au constituit adaptari ale unor povesti biblice. Potrivit sefilor din American Film Institute, la un an de la dezastrul provocat de uraganul Katrina si in urma informatiilor tot mai socante care sosesc din Irak, a fost intocmit un clasament care premiaza filmele care au drept principala tema speranta si increderea in viitor. „Acesta este un moment foarte important in istoria Statelor Unite, care vine dupa 11 septembrie si alte dezastre teribile care ne-au lovit tara“, a spus Jean Picker Firstenberg, director al AFI. „Ce rol pot sa joace in raporturile internationale filmul si cinematografia? Dupa parerea mea, filmele pot sa inspire comunicarea intre popoare si acest clasament este un mod de a asigura ca asta se poate intâmpla“, a adaugat Firstenberg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS