22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinInghetata- mana cereasca pentru sanatate

Inghetata- mana cereasca pentru sanatate

Inghetata pare sa nu mai fie un simplu capriciu pentru copii, ci a devenit un aliment in adevaratul sens al cuvântului, plin de elemente esentiale, care, in unele cazuri, poate inlocui oricând o masa, mai ales atunci când afara este foarte cald. Este delicioasa si racoritoare, usor de digerat si poate fi consumata in orice moment al zilei, mai ales daca este combinata cu alimentele potrivite. Inghetata artizanala existenta in comert este de o calitate destul de buna si, nu in ultimul rând, are mai putine calorii decât alte produse de cofetarie. Saptamânalul italian „Tu“ propune un mic ghid pentru a savura mai bine acest desert, in toate momentele zilei. Mai intâi de toate, inghetata artizanala este un aliment foarte sanatos. Noile directive ale Uniunii Europene fixeaza o serie de standarde riguroase cu privire la calitatea laptelui, componenta de baza, si in legatura cu cantitatile minime din celelalte ingrediente, de exemplu cu privire la grasimea laptelui pentru inghetata sau cu privire la fructe, când este vorba de sorbetto. Traditionala „cupa“ de inghetata contine proteine, zahar, grasimi, fosfor si calciu. Sorbetto, mai ales cel preparat fara lapte, contine doar zahar, fructe, saruri minerale si fibre.


Zaharul continut in inghetata, fie ca este de frisca sau de fructe, este de cele mai multe ori zaharoza, care nu ridica nivelul glicemiei din sânge, spre marea bucurie a diabeticilor. Stiut fiind faptul ca, de obicei, ce e mult strica, trebuie sa nu uitam ca si inghetata este un desert si trebuie sa fim atenti cât consumam.100 de grame de inghetata contin circa 240 de calori, in timp ce sorbetto-urile au 150. In plus, la gelaterii, portiile tind sa fie din ce in ce mai mari. Cea mai mica portie, cu doua cupe de inghetata, cântareste in jur de 200 de grame. Cei care se afla la regim „pacatuiesc“ mai putin, daca se limiteaza la un sorbetto. Adevarate „bombe“ calorice sunt inghetatele cu alune sau cocos. De mentionat ca, in combinatie cu alte alimente, inghetata devine o adevarata masa. O cupa de sorbetto de fructe sau pe baza de iaurt cu câteva bucati de prajituri de orez reprezinta un mic dejun foarte sanatos. In plus, o portie de inghetata dupa o salata sau combinat cu un aliment bogat in carbohidrati, de exemplu un biscuit si cu un fruct, poate lua locul mesei de prânz. O cupa de inghetata poate fi adaugata in cafea in locul zaharului, rezultatul fiind o bautura delicioasa, tocmai buna pentru sezonul cald.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS