15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFirmă britanică, acuzată de corupţie în România

Firmă britanică, acuzată de corupţie în România

Compania BAE Systems este pusă sub acuzare pentru presupuse comisioane plătite ilegal către politicieni români în contractul de vânzare a două fregate. Avioane Craiova lucrează pentru BAE Systems, având sarcina să transforme avioane de pasageri în avioane cargo.

Oficiul AntiFraude din Marea Britanie va cere aprobarea procurorului general pentru punerea sub acuzare a companiei engleze BAE Systems, bănuită de implicare în acte de corupţie şi comportament comercial incorect în ţări precum România, Africa de Sud, Tanzania sau Cehia, transmite AFP, citată de HotNews.ro. Numele BAE Systems este legat de afacerea celor două fregate second hand botezate la noi „Regina Maria“ şi „Regele Ferdinand“ pe care România le-a cumpărat în urmă cu câţiva ani. Potrivit sursei citate, procurorii britanici acuză BAE Systems de plata unor comisioane ilegale către politicieni români, implicaţi în vânzarea fregatelor britanice. Tranzacţia cu fregatele a avut loc pe vremea guvernului Adrian Năstase, iar subiectul a creat controverse încă de la început.

Ai noştri, curaţi „ca lacrima“

În România, ancheta a luat sfârşit de curând. Pe 15 iunie 2009, Direcţia Naţională Anticorupţie a clasat dosarul privind luarea şi darea de mită pentru contractele de vânzare a fregatelor „Regele Ferdinand“ şi „Regina Maria“ de la britanici către România, a informat NewsIn la vremea respectivă.Contractul pentru preluarea fregatelor din Marea Britanie a fost negociat drept off-set, adică în schimbul fregatelor, România trebuia să presteze anumite servicii pentru britanicii de la BAE Systems. Fabrica de Avioane din Craiova este parte în acest contract, alături de Aerostar Bacău, în sensul că lucrează indirect pentru BAE Systems. „Era o obligaţie asumată prin contractul off-set. Avioane Craiova a participat alături de Aerostar Bacău la transformarea unui avion de pasageri al BAE Systems în avion cargo. Aerostar a făcut cele mai multe operaţiuni la acel avion, iar noi am proiectat şi produs uşa care s-a montat pe avionul care a devenit cargo. Aşteptăm să participăm la transformarea şi a celorlalte avioane din acest proiect“, a spus Victor Peţa, liderul sindical de la Avioane Craiova.
Compania BAE Systems a fost interesată, pe vremea guvernului Năstase, chiar de privatizarea Avioane Craiova, dar s-a oprit la cumpărarea caietului de sarcini, fără a depune ofertă de cumpărare.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU