16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii Craiovei, pe scenă

Copiii Craiovei, pe scenă


Pe scena amenajată lângă Universitate, copiii din Craiova au încercat să destindă un pic încrâncenarea celor care au ratat sarmalele şi cârnaţii cu fasole oferiţi de autorităţi, de 1 Decembrie.

Veseli şi sprinţari – în ciuda frigului care trecea fără probleme de costumaşele sumare îmbrăcate pentru eveniment -, peste 80 de copii, de la preşcolari, până la liceeni, de la Palatul Copiilor, şcolile şi liceele craiovene şi comunitatea minorităţilor, au susţinut un amplu spectacol artistic. Din program au făcut parte dansurile moderne, muzica şi dansurile populare şi tradiţionale, precum şi colindele şi muzica uşoară. Trei ore, sub supravegherea atentă a profesorilor-instructori de la Palatul Copiilor – Ana Maria Traşcă, Alina Udrea, Crăciunoiu Liana, Nelu Stoican, Simona Creţan şi Dumitru Iliuţă -, copiii au urcat cu rândul, pe scenă, spre marea bucurie a părinţilor şi bunicilor emoţionaţi.

„Pentru noi, acesta este cel mai important eveniment de 1 Decembrie: copiii noştri au spectacol!“, mărturisea Marilena C., deloc interesată de pomana oferită de primărie ceva mai în spate. Preocupate doar de micuţele lor vedete, mămicile mărşăluiau pe lângă scenă, potrivind câte o buclă, o bluză sau o fustiţă mai zburlită.

„Avem emoţii, e şi firesc, doar nu e de ici, de colo, să danseze copiii noştri pe scenă, în mijlocul oraşului, de Ziua Naţională! Suntem siguri însă că se vor descurca, pentru că sunt foarte buni. Săptămâna trecută au câştigat locul doi la Festivalul Naţional de Gimnastică Aerobică, de la Bucureşti“, lăuda Daniela Răduca lotul de aerobic prezent chiar în clipa aceea pe scenă, din care fac parte şi doi prichindei bălai, odraslele sale: Bianca, de zece ani, şi Cristian, de numai opt.

 

Îmbrăţişările gratuite nu ţin de foame

 

În jurul orei 13.00, în vreme ce mesenii din faţa Teatrului Naţional îndesau în plase ce nu putuseră înfuleca acolo, în vreme ce Ansamblul „Maria Tănase“ încingea, cot la cot cu vinul fiert, spiritele sătule şi în vreme ce copiii craiovenilor se străduiau să aducă o notă de veselie şi inocenţă în toată această harababură naţională, câţiva tineri – şi nu numai – se îndreptau vitejeşte spre primărie, purtând în mâini pancarte netricolore, simple, cu o singură inscripţie: „Îmbrăţişări gratis“/ „Free hugs“. Paşnici, zâmbitori, fără să ceară nimic în schimb, fără să facă paradă de vreo sărbătoare, fie ea naţională sau electorală, tinerii opreau câte un trecător pe stradă, întrebându-l prieteneşte: „Vreţi o îmbrăţişare? Nu vă costă nimic, e gratis…“.

„Suntem un grup de iniţiativă, unii dintre noi, membri ai AIE Quiz, o organizaţie neguvernamentală de tineret, şi nu numai, care, alături de alte asociaţii şi organizaţii, desfăşoară astăzi o campanie naţională de «îmbrăţişări gratuite» în 30 de oraşe. Acesta este primul pas dintr-o campanie de conştientizare a simplităţii, cu care putem schimba lucrurile, printr-o schimbare de atitudine. Free Hugs ne învaţă că ne putem exprima liber sentimentele şi că fiecare dintre noi, dăruind un zâmbet, contribuie la binele comun“, a spus Rimona Afana, conducătoarea clubului de iniţiativă Free Hugs din Craiova. Din păcate, în nebunia alegerilor şi tămbălăul naţional, tinerii nu au reuşit să obţină de la primărie o autorizaţie pentru a îmbrăţişa, gratis, craiovenii ghiftuiţi şi, în mod sigur, nefamiliarizaţi cu astfel de porniri simple, umane. Ei au fost respinşi, brutal, de jandarmi, rămânând să ofere o „marfă“ scumpă, dar fără bani, rudelor sau prietenilor mai înţelegători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU