26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBătaie pe buletine

Bătaie pe buletine

Cu o zi înainte de referendum, doljenii au dat buzna la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor pentru
a-şi obţine cartea de identitate, lucrătorii serviciului fiind nevoiţi să prelungească programul pentru a face faţă solicitărilor.

Până ieri, la ora 12.00, au fost depuse 125 de cereri pentru eliberarea cărţilor de identitate (CI). Până la aceeaşi oră au fost eliberate 60 de cărţi de identitate. Conducerea Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPCEP) Dolj a specificat că în partea a doua a zilei se aşteaptă la un val de cereri, pentru că doljenii vor să obţină actul de identitate înainte de referendum pentru a putea vota. Pentru a face faţă solicitărilor, SPCEP Dolj a prelungit programul la ghişee. Ieri s-a lucrat între 8.30 – 18.30 atât pentru primiri cereri, cât şi pentru eliberări CI. Sâmbătă se lucrează între orele 8.00 – 20.00, pentru primiri şi eliberări, astfel încât cei care doresc să voteze, însă CI solicitată de ei nu a fost eliberată până acum din diverse motive, să-şi poată obţine în timp util documentul pe baza căruia îşi pot exercita dreptul de vot.

Multe buletine expirate

Pe lângă cetăţenii care se prezentaseră ieri la ghişeele SPCEP Dolj pentru a solicita eliberarea CI pentru a putea vota astăzi, mulţi aveau buletinele expirate de ani buni. „Avem multe solicitări din partea persoanelor care vin pe ultima sută de metri cu buletinele expirate de mult timp. Unii aşteaptă şi câte trei ani şi se prezintă abia acum, îngreunându-ne activitatea în detrimentul altor solicitanţi“, a explicat Ion Hoancă, şeful SPCEP Dolj.
Unii dintre cei care stăteau la coadă au spus că nu şi-au preschimbat buletinul chiar dacă a expirat pentru că nu le-a trebuit, însă acum vor să se prezinte la referendum şi au nevoie de actul de identitate. „Dacă aveam nevoie de el veneam să-l preschimb, dar am stat cu el aşa. Acum vreau să mă duc la votare, pentru că preşedintele are nevoie de noi şi nu pot merge la urne fără buletin“, a spus I.M., din Craiova.
Pe lângă cererile de eliberare a CI ale celor care vor să voteze, la coada din faţa ghişeelor SPCEP erau şi persoane care solicitau eliberarea CI din cu totul alte motive decât referendumul de astăzi, unii dintre ei susţinând că încă se gândesc dacă se prezintă sau nu la votare.

Nu toţi vor obţine buletinele

Conducerea SPCEP Dolj spune că, acolo unde nu este posibilă eliberarea CI pentru ca oamenii să ajungă în timp util la urnele de vot, se vor elibera CI provizorii. Cei care şi-au depus actele pentru obţinerea CI care sunt încă în termenul de valabilitate sunt rugaţi să se prezinte la ghişeele SPCEP pentru a obţine o carte de identitate provizorie pentru a putea vota. Chiar dacă se lucrează cu program prelungit, unele solicitări nu vor putea fi soluţionate, printre acestea numărându-se unele cazuri de pierdere, deteriorare ori furt de CI. „Ne-am mobilizat pentru a face faţă solicitărilor şi încercăm să soluţionăm toate cererile pentru ca oamenii să-şi poată exercita dreptul de a vota. Vom face eforturi ca toate cererile în lucru să fie soluţionate până sâmbătă. Totuşi, vor mai fi cazuri în care sunt necesare verificări în teren şi în care nu vom putea elibera actul de identitate“, a mai spus Ion Hoancă. 

Documente 

Documentele cu care alegătorii se pot prezenta la secţiile de votare sunt: carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport diplomatic, de serviciu sau simplu, titlu de călătorie, aflate în termen de valabilitate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU