26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMoare birocraţia?

Moare birocraţia?

Guvernul a aprobat un memorandum ce conţine propuneri pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişee şi prevede ca funcţionarii să fie amabili şi să nu accepte „atenţii“. În Dolj, unele instituţii au început deja să schimbe modul de lucru cu publicul, iar altele fac eforturi pentru a respecta termenele indicate de guvern.

Permisul de conducere, certificatul de înmatriculare, numerele de înmatriculare, cazierele şi alte acte pentru care cetăţeanul făcea mai multe drumuri şi stătea la câteva cozi vor fi eliberate în maximum două ore, începând cu 1 iunie 2007. Aceste schimbări sunt prevăzute într-un memorandum aprobat miercuri de guvern, document ce conţine propuneri de debirocratizare a instituţiilor publice. Dacă prevederile din memorandum vor fi şi puse în practică, reprezentanţii serviciilor publice îi vor trata atent şi politicos pe doljeni, vor răspunde prompt reclamaţiilor, nu vor mai accepta micile „atenţii“ şi vor fi eliminate cozile de la ghişee.
Cea mai semnificativă prevedere a memorandumului se referă la reducerea termenelor de eliberare a unor documente importante, precum paşaportul, permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare a maşinii. Astfel, permisul de conducere auto, certificatul de înmatriculare şi numerele de înmatriculare vor fi eliberate în maximum două ore, începând cu 1 iunie 2007. De asemenea, alt document pentru care doljenii stau la cozi şi fac liste – cazierul judiciar – va fi emis pe loc, începând însă cu 1 iulie 2008. Paşapoartele în regim de urgenţă sunt eliberate deja în două ore în judeţul Dolj.

Cazierul ia locul paşapoartelor

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor (SPCEEP) Dolj este pe picior de mutare, amenajările clădirii căminului Liceului Energetic din Craiova, unde va fi sediul serviciului, fiind în curs de finalizare. Dacă memorandumul aprobat de guvern prevede că timpii pentru eliberarea paşapoartelor trebuie să scadă, conducerea SPCEEP Dolj se „laudă“ de multă vreme cu eliberarea unui paşaport în numai două ore. „La noi nu este o noutate eliberarea în două ore a unui paşaport în regim de urgenţă. Am ajuns la acest timp după ce am crescut de la şapte angajaţi la 21. Condiţiile vor fi şi mai bune după ce ne vom muta în noul sediu, în cursul lunii iunie, unde vom avea trei ghişee, faţă de unul, cât avem în prezent“, a declarat Ioana Zelinca, din cadrul SPCEEP Dolj.
Actualul sediu al Serviciului paşapoarte este dorit de Serviciul Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă, scăderea timpilor pentru eliberarea unui cazier depinzând de mutarea în noul sediu. Angajaţii Serviciului Cazier lucrează acum la implementarea cazierelor în baza de date a evidenţei populaţiei şi spun că această etapă este pe sfârşite. „În acest moment, se finalizează implementarea datelor în baza naţională, însă vom deveni mai operativi o dată cu mutarea în sediul actual al Serviciului Paşapoarte“, a declarat Ion Hoancă, şeful Serviciului Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă. Ion Hoancă a menţionat că, pe viitor, vor fi eliberate pe loc cazierele în regim de urgenţă şi numai acelea pentru persoane fără antecedente penale. Pentru cei cu cazierul „murdar“, eliberarea lui va dura tot o zi în regim de urgenţă.

Serviciul Înmatriculări se pregăteşte

În prezent, Serviciul Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculari (SPCRPI) din cadrul Prefecturii Dolj eliberează un permis în maximum 48 de ore, ca şi un certificat de înmatriculare. Conform memorandumului aprobat de guvern, de la 1 iunie permisele se vor elibera în două ore, ca şi certificatele şi numerele de înmatriculare. De la 1 ianuarie 2008, şi numerele preferenţiale vor fi eliberate tot în cel mult două ore.
Comisarul Constantin Coandă, şeful SPCRPI Dolj, spune că judeţul Dolj se va alinia cerinţelor guvernului, chiar dacă va fi mai greu la început. „Va fi greu, pentru că totul depinde de verificările în baza de date naţională, care nu sunt făcute de noi. O să fie nevoie de mai mulţi oameni şi de câteva calculatoare, dar o să facem tot posibilul ca tot ce depinde de noi să fie făcut foarte repede“, a explicat Constantin Coandă.

Sancţiuni

Şeful Secretariatului General al Guvernului, Ilie Bolojan, a declarat că ministerele cu atribuţii în domeniu, respectiv Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, sunt obligate să aplice prevederile memorandumului. Dacă în urma reclamaţiilor cetăţenilor se va constata că problemele semnalate nu au fost soluţionate, directorii serviciilor publice vor fi demişi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII