15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxa de Giurgiu agita Europa

Taxa de Giurgiu agita Europa

Prin Vama Giurgiu se circula normal, ieri, dupa ce activitatea fusese din nou oprita, sâmbata noapte. Soferii de tir au blocat punctul de frontiera, nemultumiti ca li se cere sa achite taxa ecologica. Punctul de frontiera fusese blocat de soferi si sâmbata dimineata, nemultumiti ca trebuia sa achite taxele de tranzit.


Problema taxelor impuse la Vama Giurgiu a stârnit mai multe controverse. Uniunea Europeana trebuie sa exercite presiuni in vederea renuntarii la taxa impusa de autoritatile locale, considera Eleonora Nikolova, deputat al Uniunii Fortelor Democratice si fost primar al orasului Ruse, citata de agentia Focus si preluata de HotNews.ro.


„Aceste resurse sunt o parte importanta pentru bugetul municipalitatii si nu ma astept sa renunte la ele; sunt percepute in mod incorect, atât pentru români, cât si pentru bulgari“, a declarat Eleonora Nikolova.


Comisarul bulgar in Parlamentul European, Meglena Kuneva, a atras atentia autoritatilor de la Giurgiu ca ar putea da explicatii in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, pentru percepere ilegala de taxe. Nici primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, nu stie care sunt modificarile legislative dupa 1 ianuarie. El afirma sâmbata, intr-o discutie cu reprezentantii transportatorilor, ca taxa de tranzit este suspendata doar pâna la negocierile de astazi, dar ca taxa ecologica trebuie perceputa in continuare.


Taxele trebuia sa dispara o data cu intrarea in UE


Soferii tirurilor care tranzitau Vama Giurgiu au organizat sâmbata dimineata un protest spontan, cerând eliminarea taxelor impuse la trecerea frontierei. Traficul in vama a fost blocat de peste 80 de camioane, care au intrat si pe benzile de circulatie rezervate autoturismelor, astfel incât nici acestea nu au mai putut trece granita. La Vama Giurgiu, pentru a trece granita dinspre România spre Bulgaria, un camionagiu trebuie sa plateasca aproximativ 200 de lei, in functie de gabaritul camionului si al incarcaturii. Pentru soferii de autoturisme, taxa este de 45 de lei la o singura trecere prin vama, respectiv 90 de lei pentru a tranzita dus-intors PTF Giurgiu. Vama Giurgiu este singurul punct de trecere a frontierei din tara unde primaria locala a impus taxe, pe care soferii de tir le considera ilegale.


In presa internationala


Situatia de la Giurgiu este dezbatuta in presa internationala. Mai multe agentii de presa scriu ca România este de vina pentru aceasta criza deoarece nu a eliminat taxa dupa intrarea celor doua state in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie. Postul de televiziune Euronews a dezbatut, de asemenea, subiectul. Intr-un reportaj difuzat ieri se vorbea despre un conflict care a izbucnit din cauza taxei de 60 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS