15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSeful DSP Gorj, acuzat de braconaj

Seful DSP Gorj, acuzat de braconaj

Directorul DSP Gorj, Aristica Morosanu, care este in acelasi timp si presedintele AJVPS Gorj, filiala Târgu Carbunesti, este cercetat de politie pentru braconaj, dupa ce a fost surprins in timpul unei partide de vânatoare, la Pesteana.


Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Gorj, Aristica Morosanu, este acuzat de braconaj si este cercetat de politie, alaturi de alte doua persoane. Aristica Morosanu, care este si presedintele Asociatiei Judetene a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS), filiala Târgu Carbunesti, a participat duminica la o partida de vânatoare, impreuna cu doi membri vânatori ai Clubului de la Carbunesti, Constantin Pasarin si Pompiliu Balan. Cei trei s-au deplasat la Fondul de Vânatoare de la Pesteana, având o autorizatie „dubioasa“ de vânatoare, precum si arme semiautomate de calibru mult mai mare decât cel permis de lege, dupa cum a declarat directorul AJVPS Gorj, Niculae Tonca. Sezonul de vânatoare la animale mari, precum mistretul si caprioara, s-a incheiat pe 31 ianuarie, iar directorul Morosanu si ceilalti doi vânatori au fost depistati cu arme si munitie peste normele admise, la vulpe fiind permisa numai vânatoarea cu alice si nu cu gloante.


Au fost urmariti si le-au fost confiscate armele


Tonca a declarat ca pentru prinderea celor trei a fost realizata o pânda, in urma sesizarii paznicului de vânatoare Gheorghe Calin, care avea in supraveghere Fondul de Vânatoare de la Pesteana. Dupa ce au urmarit cinci kilometri urmele lasate de masini pe zapada, politistii si directorul Nicolae Tonca i-au gasit pe cei doi amatori de vânat, in frunte cu Aristica Morosanu. „Directorul Morosanu mai are la activ o problema cu un mistret care ar putea sa provina in urma unei actiuni de braconaj. Am primit mai multe sesizari legate de dumnealui. Duminica am mers la Pesteana, la sesizarea paznicului Gheorghe Calin, si i-am descoperit pe cei trei. Aristica Morosanu nu ne-a putut prezenta o autorizatie de vânatoare, pretinzând ca o are la Carbunesti, la cabinetul de Ortopedie. Am mers acolo si am gasit o autorizatie, dar nu era semnata de paznicul Calin, pentru ca acesta se afla cu noi la pânda. Asupra celor trei s-au gasit arme puternice cu care nu puteau merge la vânatoare, fiind numai sezon la vulpe. Domnul Morosanu avea o carabina cu zece gloante in magazie si un cartus pe teava. Faptul ca a participat la vânatoare fara autorizatie reprezinta braconaj. Nu am gasit vânat impuscat, dar s-au auzit impuscaturi si am gasit o balta de sânge si par de caprioara. In loc sa stea la spital, umbla la vânatoare“, a declarat Tonca.


Morosanu crede ca este vorba de o razbunare


Paznicul de vânatoare Gheorghe Calin confirma faptul ca nu a semnat nici o autorizatie pentru fondul de vânatoare pe care il are in gestiune. „Am inteles ca acea autorizatie trebuia sa imi fie adusa de un coleg, dar acesta nu stia nimic când l-am intrebat. Eu nu am semnat nimic“, a spus paznicul Gheorghe Calin. Aristica Morosanu sustine ca totul nu reprezinta decât o razbunare a directorului AJVPS Gorj, Niculae Tonca. „Sâmbata o sa fie alegeri si a incercat de multe ori sa ma indeparteze de la Carbunesti, unde eu am o functie onorifica. El are la Târgu Jiu salariu de 30.000.000 de lei vechi, din cotizatiile membrilor. Nu i-a iesit de data asta, ca noi avem autorizatie. Domnul Calin nu a mai venit cu noi pentru ca era prea ocupat sa ne pândeasca. Am fost citati la politie, dar nu ne vom duce decât in prezenta unui avocat. Vom vedea cum se va solutiona acest dosar. Vom da declaratii fara probleme. Nu am vânat nimic – scrie si in procesul-verbal de la politie“, a afirmat seful DSP Gorj, care a mai spus ca inca nu s-a hotarât daca va candida pentru sefia AJVPS Gorj. Daca va fi gasit vinovat de braconaj, directorul DSP Gorj, Aristica Morosanu, risca, potrivit Legii nr. 103/1996, o pedeapsa cu inchisoarea de la doi la cinci ani. In conditiile in care ar fi participat singur la vânatoare, pedeapsa cu inchisoarea s-ar fi putut transforma in amenda intre 50 si 250 de milioane de lei vechi.


Pasiunea lor, vânatoarea


Si alte nume cunoscute din Gorj sunt pasionate de vânatoare. Octavian Lupulescu, seful Detasamentului de Interventie Rapida, este presedintele AJVPS Târgu Jiu, iar primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, este vicepresedintele AJVPS Târgu Carbunesti. Nicolae Mischie s-a aflat mult timp in conducerea Asociatiei judetene, insa a fost exclus, fiind in prezent simplu membru. Cu vânatoarea au mai cochetat actualul prefect Stefan-Marian Popescu-Bejat si liderul PNL Dan Ilie Morega.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS