18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAdio, ajutoare de stat în agricultură!

Adio, ajutoare de stat în agricultură!

Comisia Europeană (CE) a respins solicitarea României de a prelungi acordarea ajutoarelor de stat din agricultură după anul 2009, a declarat ieri ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, la ieşirea de la audierea Comisiei de anchetă privind sistemul de irigaţii. Ministrul de resort a explicat că din 2010 nici în sectorul de irigaţii nu se vor mai acorda subvenţiile, fiind necesară găsirea unor soluţii alternative pentru a sprijini acest domeniu.
Directorul general al Direcţiei Generale de Îmbunătăţiri Funciare şi Fond Funciar din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), Valentin Apostol, a adăugat că România a primit în urmă cu zece zile răspunsul CE, prin care nu se aprobă acordarea de subvenţii în sectorul de irigaţii din 2010. „Nu se mai dau în mod clar nici un fel de ajutoare de stat, nici subvenţiile din irigaţii, nici la apă, nici la energie. Sunt considerate ajutoare de stat şi, în prezent, lucrăm la găsirea unor soluţii de înlocuire“, a explicat Ilie Sârbu.
Potrivit acestuia, una dintre soluţii ar putea fi accesarea de fonduri europene prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR). „Prin PNDR şi prin alte măsuri alternative se pot face investiţii în irigaţii, plus că sunt bonusuri care se pot acorda. De asemenea, cautăm să îmbunătăţim acciza la motorina utilizată în agricultură“, a spus Sârbu.
Ministrul agriculturii a adăugat că, în prezent, se confruntă cu problema identificării beneficiarilor acestor măsuri. „Înainte era simplu, trei milioane de hectare irigam, şi beneficiari erau IAS-urile şi CAP-urile. Acum duci apa la 100 de kilometri. Trebuie să realizăm pericolul care ne paşte şi să îi determinăm pe oameni să facă programe ca să primească bani, pentru că ministerul sau statul nu poate face programe“, a mai spus Ilie Sârbu.
El a adăugat că în sectorul agricol se vor acorda în continuare subvenţii de la Uniunea Europeană, care sunt în creştere, urmând ca în 2011 să ajungă la nivelul celor din spaţiul comunitar.
Întrebat dacă agricultorii vor avea de suferit în urma scoaterii ajutoarelor de stat din acest sector, Ilie Sârbu a explicat că raportul subvenţiei pentru irigaţii din costul înfiinţării unui hectar agricol nu este „decât de 30%“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS