18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024

Secetă în Gorj

Culturile agricole sunt în pericol să fie afectate de secetă. Constantin Ghinoiu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Gorj, a spus că nivelul de umiditate al solului este deficitar, iar dezvoltarea culturilor va avea de suferit. Potrivit acestuia, pentru refacerea rezervei de apă ar fi nevoie să plouă patru zile neîncetat.
Valeriu Petrică, directorul Direcţiei de Agricole Gorj, a precizat că, deocamdată, culturile nu sunt afectate, dar sunt în pericol în cazul în care seceta se va prelungi: „Am făcut o verificare în teren şi am constatat că, deocamdată, nu există probleme la nici o cultură. Dacă seceta se va prelungi, acestea vor fi afectate. Prognoza ne alarmează, pentru că sunt anunţate perioade mari de secetă în lunile iunie şi iulie. Trebuie realizate lucrările de erbicidare, pentru a nu da posibilitate buruienilor să se dezvolte şi să consume apa din sol“.

Doar 560 de hectare de teren pot fi irigate

Suprafaţa arabilă totală a judeţului Gorj este de 100.000 de hectare. Din aceasta, doar 560 de hectare de teren dispun de un sistem de irigaţie funcţionabil.
„În comuna Săuleşti, există un sistem de irigaţie funcţionabil pentru o suprafaţă de 560 ha. În Săuleşti, există o Asociaţie a Utilizatorilor de Apă care a preluat acest sistem. Mai există un sistem de irigaţie în localitatea Băleşti, care nu mai funcţionează tocmai pentru că nu s-a format o asociaţie care să preia instalaţiile“, a precizat Valeriu Petrică. Potrivit acestuia, suprafaţa de teren cultivată cu porumb la nivelul judeţului Gorj depăşeşte jumătate din suprafaţa totală, fiind de 55.000 de hectare, în timp ce grâul este însămânţat pe 13.000 ha.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS