19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSalariul mediu net, în creştere

Salariul mediu net, în creştere

Câştigul salarial mediu net al românilor a crescut cu 24,4% în intervalul iunie 2007 – iunie 2008, până la 1.273 de lei (348 de euro), ritm superior celui din lunile anterioare, pe fondul avansului rapid al salariilor în industrie şi în unele servicii, a informat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de luna mai, câştigul salarial mediu net a crescut în iunie cu 25 de lei (2%). Câştigul salarial mediu brut a fost în iunie de 1.738 de lei (475 de euro), cu 2% mai mare decât în luna precedentă. Ritmul anual de creştere a salariilor a fost astfel semnificativ peste cel al productivităţii muncii, de 9,7% în primele cinci luni ale acestui an în sectorul industrial.

Banca centrală a avertizat, în numeroase rânduri, că menţinerea unui ritm de creştere a veniturilor salariale peste avansul productivităţii muncii creează dezechilibre în economie şi pune presiune pe inflaţie.

 

Unii câştigă mai mult, alţii mai puţin

 

În iunie, cele mai mari lefuri nete s-au plătit în sectoarele de intermedieri financiare (3.220 de lei, echivalentul a 881 de euro), iar cele mai mici, în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (689 de lei, adică 188 de euro).

Comparativ cu luna mai, salariul mediu net a crescut în luna iunie în majoritatea activităţilor economice. În activităţile de poştă şi telecomunicaţii, silvicultură, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, salariile au sporit cu 11 până la 15%. Creşteri salariale cuprinse între 5 şi 8% au fost înregistrate în domeniile sănătate şi asistenţă socială, administraţie publică, fabricarea substanţelor şi produselor chimice, poştă şi curierat. Alte sectoare de activitate în care angajaţii au beneficiat de creşteri ale salariului mediu net, în luna iunie, au fost: tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea produselor textile, învăţământ, industria construcţiilor metalice, unde s-au înregistrat majorări între 3 şi 5%.

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi ale câştigului mediu net au fost înregistrate în activitatea de intermedieri financiare, de 11,4%. Alte micşorări, cuprinse între 2 şi 10%, s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, cauciuc şi mase plastice, hoteluri şi restaurante, precum şi în industria minieră şi metalurgică, transporturi aeriene, industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU