16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIMM-urile trebuie sprijinite de autorităţi

IMM-urile trebuie sprijinite de autorităţi

Dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii se face cu sprijinul Camerei de Comerţ, al autorităţilor locale, al patronatelor şi sindicatelor.

Aceasta a fost una dintre ideile principale subliniate de specialiştii din cadrul Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL) prezenţi vineri la Craiova, la seminarul „Soluţii pentru dezvoltarea IMM-urilor – Dolj 2007“. „Nu se face faţă dezvoltării locale fără parteneri locali“, a declarat Csaka Jozsef, director general al Direcţiei Generale IMM, Comerţ şi Cooperaţie, din cadrul MIMMCTPL, care a explicat că pentru dezvoltarea IMM-urilor este nevoie de sprijinul Camerei de Comerţ, al autorităţilor locale, al patronatelor şi sindicatelor. În contextul aderării României la UE şi al competitivităţii pe piaţa naţională şi europeană, cei prezenţi la eveniment au subliniat importanţa implicării autorităţilor locale. „O firmă poate avea acces la fonduri direct şi indirect (are nevoie de infrastructură). De aceea, cei mai mulţi bani care vin de la UE au ca ţintă autorităţile locale, care au un rol foarte important“, a spus Ion Radu, managerul BTL design, organizatorul evenimentului. Acesta a subliniat nevoia unui Business Center în Craiova, mai ales că este un important centru economic în regiune.

 

Două Business Center în Craiova

 

Potrivit reprezentanţilor primăriei şi ai prefecturii, Bănia va avea însă două şi nu un astfel de centru în următorii ani, ambele având proiecte făcute.

„Se va face un astfel de centru până în 2012“, a declarat Loredana Niţă, şefa Biroului Integrare Europeană din Prefectura Dolj. Afirmaţia a fost susţinută şi de reprezentantul primăriei. „S-ar putea să realizăm un astfel de centru înaintea lor. Dorim să-l facem pe locul Târgului de săptămână“, a spus Sever Bordu, director în Primăria Craiova.

Schimbul de replici a fost însă „taxat“ de organizatori. „Când ai unul, nu vii cu acelaşi proiect, ci încerci să diversifici. Avantajele competitive se creează. Trebuie să lupţi pentru a găsi soluţii noi“, a spus Ion Radu.

 

Reducerea barierelor birocratice

 

Evenimentul de vineri a fost organizat de BTL design şi şi-a propus să ofere soluţii pentru eficientizarea afacerilor. „Acest eveniment se organizează de doi ani. Anul acesta avem drept partener MIMMCTPL“, a declarat Ion Radu, managerul BTL design. Acesta a subliniat importanţa prezenţei reprezentanţilor ministerului la eveniment, în special datorită informaţiilor pe care participanţii le-au primit despre politica ministerului din următoarea perioadă. „Suntem în ţară să aflăm care vă sunt problemele, astfel încât strategiile de viitor ale ministerului să fie în conformitate cu nevoile dumneavoastră“, a spus Csaka Jozsef. Potrivit acestuia, unul din primele elemente pe care le are în vedere ministerul în următoarea perioadă este reducerea barierelor birocratice, în prezent întreprinzătorii fiind nevoiţi să obţină 504 avize. „Dorim ca unele dintre ele să se obţină în formă tacită pentru a nu se pierde timp şi bani“, a explicat Jozsef. În plus, acesta a prezentat programele specifice derulate de minister care vizează start-up-urile, cele pentru introducerea calităţii, precum şi programele de participare la târguri în ţară şi străinătate (contribuie la internaţionalizarea firmelor).

Alt subiect abordat de cei prezenţi la evenimentul de vineri a fost situaţia exporturilor la nivel de ţară şi la nivel de judeţ. „Anual exportul este mai mare. Ultima creştere a fost de 16,2% faţă de anul trecut, ceea ce e benefic pentru noi“, a spus Csaka Jozsef.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS