16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreditele flexibile influenţează tranzacţiile imobiliare

Creditele flexibile influenţează tranzacţiile imobiliare

Specialiştii din domeniul imobiliar din Craiova spun că, deşi numărul creditelor flexibile este în continuă creştere, acest lucru va influenţa numărul tranzacţiilor şi nu preţurile imobilelor.

În ultima lună, tot mai multe bănci au primit acordul Băncii Naţionale a României (BNR) pentru normele proprii de creditare. Cea de-a patra bancă comercială din sistem, BCR, poate să lanseze pe piaţă produse de creditare în condiţii „relaxate“. „Normele au fost aprobate cu data de ieri (marţi – n.r.), dar creditele flexibile nu sunt încă în vigoare“, a declarat Daniel Călin, manager private banking BCR, sucursala Dolj. Noile condiţii de creditare, dar şi data la care acestea vor intra în vigoare vor fi făcute publice în zilele următoare. Potrivit www.tmctv.ro, normele interne de creditare ale BCR prevăd un grad maxim de îndatorare de 65% din veniturile clienţilor, în funcţie de profilul de risc al acestora.
Până acum, BNR a mai aprobat normele de creditare ale altor trei bănci, Alpha Bank România (pe 8 mai), BRD – Groupe Societe Generale (pe 25 mai) şi Volksbank România (pe 5 iunie). În afară de BRD, în cazul căreia gradul de îndatorare se ridică până la 70%, toate celelalte bănci au impus drept grad maxim de îndatorare 65%. Acest prag poate fi însă atins numai de persoanele cu un venit net considerabil. Nivelul venitului influenţează şi „aplicarea“ unui avans zero.

Preţurile nu vor creşte până în august

Zvonurile cu privirea la apariţia unor credite flexibile, fără avans şi cu grad de îndatorare mare au atras repede, potrivit specialiştilor, creşteri de preţ la imobilele din Craiova. „Piaţa a început deja să reacţioneze de la apariţia acestor zvonuri. Estimez o creştere de până la 10% pe fondul creşterii numărului de contractanţi de credite imobiliare“, declara, la începutul lunii martie, Niculina Otovescu, directoarea agenţiei imobiliare Bela.
Totuşi, apariţia tot mai multor credite flexibile nu a atras după sine nici un boom al preţurilor. De fapt, în ciuda faptului că vor asigura un plus de lichidităţi în piaţă, cei mai mulţi specialişti din domeniul imobiliar susţin că nici în următoarea perioadă preţurile nu vor mai creşte prea mult pe fondul apariţie creditelor flexibile. „În nici un caz nu se va putea vorbi de un boom al preţurile pe piaţa imobiliară din pricina apariţiei acestor credite. Nivelul unei creşteri de preţ pe fondul apariţiei mai multor credite ipotecare va fi de 10-15% până la sfârşitul anului“, a explicat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti din piaţă. „Deocamdată nu se văd diferenţe prea mari în piaţă. Nu cred că preţurile vor mai creşte în perioada asta, şi chiar dacă vor fi creşteri vor fi mici. De fapt, probabil că până pe 15-20 august va fi o stabilitate de preţuri“, a declarat unul dintre agenţii imobiliari ai agenţiei imobiliare Colosseum.
Acest lucru se datorează atât preţurilor deja foarte mari din piaţă, cât şi faptului că aceste credite sunt acordate în principal persoanelor cu venituri considerabile. „Pentru cei cu salarii medii condiţiile sunt mai rele – clienţii nu-şi permit să plătească rată de 60% din venit. Acestea sunt pentru clienţii cu venituri mari“, a spus Nicu Răduţ.

Creşte numărul tranzacţiilor imobiliare

Cu toate că preţurile nu vor creşte, specialiştii spun însă că pe fondul apariţiei mai multor credite flexibile în piaţă a crescut numărul de tranzacţii imobiliare. „Cam de o săptămână se observă o creştere a numărului clienţilor, dar şi al tranzacţiilor. Oferta este însă destul de mică“, a declarat Bibina Dică, directoarea agenţiei imobiliare Biros Imob.
Chiar dacă susţin că această creştere a numărului de tranzacţii nu este influenţată de creditele imobiliare, şi ceilalţi specialişti susţin că numărul tranzacţiilor imobiliare este în creştere. „De o lună se observă o creştere a numărului de tranzacţii, dar nu pe fondul diversificării creditelor. Ne aflăm într-o perioadă bună pentru vânzări“, a explicat Nicu Răduţ. Potrivit acestuia, volumul mare de credite noi ar trebui să mărească în continuare numărul de cumpărători. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti din piaţă. „Bănuiesc că în două-trei săptămâni, atunci când mai multe bănci îşi vor lansa creditele efectiv în piaţă, influenţa lor va fi vizibilă, în sensul că va creşte numărul tranzacţiilor“, a afirmat agentul imobiliar de la Colosseum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS