16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCardul de credit, avantajos pentru cumpărături

Cardul de credit, avantajos pentru cumpărături

Cardul de credit a fost introdus ca o alternativă la creditele de consum. Achitarea cumpărăturilor este avantajoasă, dar scoaterea de numerar înseamnă costuri ce depăşesc, în unele cazuri, cu mult aşteptările clienţilor băncilor.

Înainte de a alege un produs bancar sau altul este bine să vă informaţi foarte bine cu privire la costurile pe care acestea le implică. Este şi cazul cardului de credit, o combinaţie între un credit de consum şi „overdraft“ (descoperirea de cont).

Cardul de credit are utilizare internaţională

Acesta permite titularului obţinerea de numerar de la bancomate şi achiziţionarea de bunuri şi servicii cu plata prin POS, direct la comercianţi, atât în ţară, cât şi în străinătate. Diferenţa între descoperirea de cont a unui card de debit şi cardul de credit este aceea că, în timp ce în primul caz operaţiunile se efectuează din disponibilităţile titularului (clienţii pot utiliza sume de bani într-o anumită limită peste soldul existent în cont), pentru un card de credit operaţiunile se efectuează în limita plafonului de credit acordat titularului de banca emitentă a cardului (ca şi în cazul unui credit de nevoi personale).

Avantajele cardului de credit

Comparativ cu creditele de consum, avantajul cardurilor de credit (ca şi al descoperirilor de card) este acela că beneficiarul se poate folosi de linia de credit fără să plătească dobândă. „Dobânda poate fi evitată dacă se rambursează banii împrumutaţi în perioada de graţie. În plus, banii pot fi folosiţi ori de câte ori este nevoie“, au declarat surse autorizate din BRD Group Craiova.
Alt avantaj este şi acela că nu necesită analiză financiară decât la acordarea împrumutului, astfel că limita de credit scade pe măsură ce banii sunt utilizaţi şi se reîntregeşte o dată cu rambursarea. În plus, cardul de credit reprezintă un împrumut, aflat permanent la dispoziţia clientului. Acestea nu sunt însă singurele avantaje ale creditului. „Principalul avantaj al cardului de credit este acela că este un credit pe viaţă – clientul beneficiază de bani, chiar dacă îşi schimbă locul de muncă. În plus, în cazul în care cardul este folosit la POS, posesorul său beneficiază de o perioadă de graţie“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Totuşi, potrivit acestora, clienţii nu beneficiază de perioadă de graţie decât pentru banii folosiţi la cumpărături. Potrivit www.zoomfin.ro, în funcţie de bancă, perioada de graţie pentru cardurile de credit variază între 59 de zile (CEC) şi 30 de zile (Credit Europe Bank).

Dezavantajele cardului de consum

Rapiditatea şi facilitatea de a manevra banii costă însă mai mult decât în cazul unui credit pentru nevoi personale. „Dezavantajul este că, dacă se scot bani de la bancomat, dobânda este mai ridicată pentru că prin acest card se încearcă susţinerea plăţii prin card, şi nu prin numerar“, au explicat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Afirmaţia este susţinută şi de alţi reprezentanţi ai băncilor. „Dobânda este mai mare decât la creditele de consum şi e firesc să fie aşa atâta timp cât sunt credite fără destinaţie specifică“, au declarat surse autorizate din BRD Group Craiova.

Dobândă de până la 60%

Potrivit www.zoomfin.ro, pe piaţă există aproximativ 70 de carduri de credit emise de Visa (19 în lei şi două în euro), MasterCard (39 în lei şi cinci în euro) şi American Express (patru).
Dacă în cazul creditelor în lei, pentru cumpărături, dobânda de reclamă variază între 17,5 şi 28%, dobânda anuală efectivă (DAE) variază între 18,60 şi 60,84%. În ceea ce priveşte dobânda pentru retragere de numerar, aceasta este, în majoritatea cazurilor, cu câteva puncte procentuale mai mare (două pentru dobânda de reclamă, respectiv şase pentru DAE). Există însă şi cazuri, puţine, ce-i drept, în care cele două sunt egale sau puţin mai mari (două puncte procentuale pentru DAE), aşa cum există carduri de credit care nu permit retragerea de numerar.

Nevoia îi împinge să contracteze

Împrumutul bancar nu mai este de mult un compromis, ci un mod de a avea un trai cât de cât decent. Mulţi craioveni sunt dispuşi să contracteze un credit, chiar dacă dobânzile şi comisioanele aferente acestuia sunt în unele cazuri destul de costisitoare. „Nu-mi permit să pun deoparte nici un ban din salariu, aşa că singura variantă e creditul, că aşa ştiu că lunar trebuie să depun banii la bancă“, a explicat Adelina Dan, de 30 de ani, din Craiova. Afirmaţia este susţinută şi de alţi craioveni, mai ales că nevoia unui împrumut este arzătoare uneori. „Dacă tot nu avem cum să economisim, când ne arde buza luăm de la bancă, indiferent de dobândă, că nu avem ce face. Până acum am căutat băncile care-mi dau mai mult, indiferent de dobândă“, a declarat Costel Petre, de 40 de ani.

Obţinerea cardului de credit 

Obţinerea cardului de credit este condiţionată de o vechime în muncă de minimum trei luni. Vârsta minimă a beneficiarului este de 18 ani, iar cea maximă – 68 de ani.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU