16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProducătorii agricoli ignoră propriile interese

Producătorii agricoli ignoră propriile interese

Producătorii agricoli continuă să ignore creditele cu dobândă subvenţionată pentru agricultură pe care le-ar putea contracta la  bănci. Din 2003 şi până în prezent, doar 39 de fermieri au solicitat subvenţii în acest sens.
 Andreea HORCONE

Potrivit Legii nr. 150/2003, producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, pot beneficia de subvenţie (alocaţie bugetară) pentru creditul pentru producţie vegetală sau zootehnică. Acesta poate fi contractat pentru acţiuni ce vizează înfiinţarea, întreţinerea şi recoltarea culturilor agricole, precum şi achiziţionarea din producţia internă sau producerea puilor de carne pentru carne şi ouă, a purceilor şi a tineretului ovin şi bovin pentru îngrăşat. Conform legislaţiei în vigoare, mai pot fi creditate şi aprovizionarea, procesarea hranei pentru animale, asigurarea medicamentelor şi cheltuielile curente pentru întreţinerea adăposturilor, utilajelor şi instalaţiilor aferente. La acestea se adaugă asigurarea culturilor, plantaţiilor şi a efectivelor de animale.

Subvenţia vine după rambursarea creditelor

Pentru a beneficia de subvenţie pentru credite, fermierii trebuie să solicite de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj un aviz prin care se certifică faptul că volumul creditului solicitat este corect determinat în raport cu producţia realizată. „După ce primesc viza, merg la bancă şi încheie contractul de credit în condiţiile stabilite“, a explicat Ion Gavrilescu, împuternicitul DADR Dolj pentru a verifica şi viza documentaţia. Potrivit informaţiilor primite de la acesta, pentru a primi subvenţia de la stat, beneficiarii sunt obligaţi să ramburseze creditul în maximum 360 de zile de la acordare. În plus, trebuie să respecte termenele de rambursare convenite şi să respecte destinaţia creditelor acordate. „Există o disciplină şi nişte condiţii stricte de acordare a subvenţiei. Cei care nu respectă aceste reguli nu primesc subvenţia“, a explicat Gavrilescu. Nivelul subvenţiei este de până la 30% din volumul creditului şi se stabileşte diferenţiat, în fiecare an. „Potrivit unui proiect pentru HG, nivelul subvenţiei este de 20% pentru toate creditele“, a spus Ion Gavrilescu.

Doar 39 de solicitări în cinci ani

Producătorii agricoli din Dolj nu sunt însă prea tentaţi de această subvenţie. „Nivelul solicitărilor este redus – numărul producătorilor agricoli care acced la acest program este nejustificat de mic. Din 2003 şi până acum, doar 39 de beneficiari au solicitat avizele de la DADR Dolj. Dintre aceştia, 35 au primit subvenţia“, a declarat Ion Gavrilescu. Potrivit acestuia, dintre cei 39 de solicitanţi, trei – patru au fost persoane fizice. În ceea ce priveşte domeniile de utilizare, un beneficiar a solicitat subvenţie pentru credit pentru zootehnie şi unul pentru legumicultură, restul fiind pentru cultură mare (grâu, orz, păioase, porumb, floarea-soarelui, rapiţă).

Nivelul subvenţiilor acordate anii trecuţi

În 2005, şapte beneficiari, dintre care o persoană fizică, au primit subvenţie de 701.796 de lei. În 2006, 15 beneficiari (două persoane fizice) au primit subvenţie de 2.863.405 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS