15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJocuri psihologice frecvent intâlnite de psihoterapeuti

Jocuri psihologice frecvent intâlnite de psihoterapeuti

Continuam seria exemplelor de jocuri psihologice care pot sa apara in cadrul cuplului si care pot avea repercusiuni grave asupra relatiei. Vom prezenta jocul „daca n-ai fi fost tu“.


Sa luam exemplu tipul de joc „daca n-ai fi fost tu…“. Descriere: jucatorul, sotul sau sotia, se plânge ca nu si-a putut realiza ambitiile sau hobby-urile din cauza unei persoane autoritare care i-a impus restrictii severe.


Intr-o astfel de situatie, de regula, femeia isi va alege un sot dominator si astfel se afla in situatia de a se plânge ca ar fi putut face o multime de lucruri daca „n-ar fi fost el“.


Acest joc mai poate fi jucat si de persoane care ramân mult timp sa traiasca alaturi de unul sau ambii parinti, fiind intretinute pâna la vârste târzii de catre acestia. O astfel de persoana nu se casatoreste, nu-si gaseste un scop in viata sau un serviciu dând vina pe autoritatea exagerata a parintelui. Intr-un astfel de joc, rolul dominator este jucat de sotul sau parintele autoritar, iar victima este sotia sau „copilul“ devenit adult.


Explicatia psihologica a jocului


Acest joc ascunde starea de teama in luarea deciziilor importante pentru viitor si confirma pozitia sotiei potrivit careia „toti barbatii sunt tirani“. De asemenea, este si o reactie la nevoia de capitulare specifica „fricii“: daca m-as duce singura in lume, as fi coplesita de tentatia de a capitula, dar acasa nu capitulez: el ma forteaza, ceea ce dovedeste ca toti barbatii sunt tirani!“.


Avantaje pentru jucatorul „victima“: evitarea spaimelor nevrotice, satisfacerea nevoilor masochiste, evitarea anumitor situatii, competitii etc.


O solutie terapeutica recomandata este inlocuirea restrictiilor cu libertatea: „poti sa faci“, „da-i drumul!“, „actioneaza!“, astfel toate temerile jucatorului ies la iveala si acesta nu li se mai poate impotrivi. Singura solutie eficienta de tratare a acestor temeri este psihoterapia.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristian Sandulescu, psihoterapeut Policlinica Medsan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS