15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Scurte ştirti

„Inimă de piatră“, premieră a Teatrului „Colibri“
Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“ Craiova prezintă sâmbătă, 22 octombrie, începând cu ora 12.00, pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini“, premiera spectacolului „Inimă de piatră“ după Wilhelm Hauff. Din distribuţie fac parte Oana Stancu, Rodica Prisăcaru, Mugur Prisăcaru, Iulia Cârstea, Ionica Dobrescu, Daniel Mirea şi Alis Ianoş. Scenariul şi regia îi aparţin lui Cristian Pepino, scenografia şi proiecţiile video – Cristinei Pepino, iar muzica este semnată de Dan Bălan. Preţul unui bilet este de cinci lei, el putând fi cumpărat în ziua spectacolului de la casa de bilete a Teatrului Liric, începând cu ora 11.00.

Coroana reginei Maria, exponatul lunii la MNIR

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă publicului, începând de joi, coroana reginei Maria în seria de microexpoziţii „Exponatul lunii“. Obiectul a fost realizat la Paris de casa de bijuterii Falize, din aur transilvănean, dându-i astfel o simbolistică aparte. Expoziţia prezintă şi documente privind istoria mai puţin ştiută a coroanei reginei Maria. Conform documentelor din arhiva Falize, comanda coroanei a fost înregistrată pe 5 august 1921, fiind făcută de Parlamentul României, prin preşedintele Senatului, generalul Coandă, şi de colonelul Drosso, din partea regelui Ferdinand. Coroana reginei Maria va fi expusă în Holul Central al MNIR până la sfârşitul lunii noiembrie, putând fi admirată după această perioadă în expoziţia permanentă „Tezaur Istoric“.

Dan Lungu, decorat de francezi cu Ordinul Artelor şi Literelor
Scriitorul Dan Lungu, unul dintre cei mai apreciaţi autori români contemporani, a primit din partea statului francez prestigiosul titlu de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres). Recunoscut ca parte a Ordinului Naţional al Meritului de către Charles de Gaulle în 1965, titlul recompensează cele mai importante personalităţi culturale ale lumii franceze, dar se acordă şi cetăţenilor de alte naţionalităţi, pentru contribuţii excepţionale la îmbogăţirea patrimoniului cultural francez. Publicaţii cunoscute în toată lumea, precum Le Figaro Litteraire, La Quinzaine Literaire, l’Humanité sau Lire, au dedicat literaturii lui Lungu spaţii generoase. „Dan Lungu trebuie citit de urgenţă“, a scris astfel Lire.

Leonard Cohen revine după şapte ani

Muzicianul canadian Leonard Cohen a anunţat că a terminat înregistrările pentru un nou album de studio, primul după o pauză de şapte ani. Discul, care va fi lansat anul viitor, va conţine zece piese în premieră. În vârstă de 77 de ani, artistul s-a evidenţiat în viaţa artistică atât ca poet, cât şi ca textier. El are în spate o carieră de cinci decenii, în care cele peste 2.000 de cântece şi 13 cărţi ale sale au inspirat şi emoţionat generaţii întregi. Leonard Cohen a cântat de două ori şi la Bucureşti, în 2008 şi 2009.

Steven Tyler, subiect de film

Biografia muzicianului american Steven Tyler din trupa Aerosmith, intitulată „Te deranjează zgomotul din capul meu?“, va fi ecranizată de casa de producţie a cineastului Ron Howard. Anunţul a fost făcut chiar de către Tyler, cu menţiunea că Ron Howard a cumpărat deja drepturile asupra volumului biografic. În vârstă de 63 de ani, muzicianul este cunoscut în toată lumea ca solist vocal al legendarei trupe rock Aerosmith. În anii ‘70-’80, Steven Tyler a consumat droguri şi alcool în cantităţi considerabile, motiv pentru care a fost obligat să meargă la dezintoxicare. Artistul a fost căsătorit de două ori şi are trei copii, cel mai cunoscut dintre aceştia fiind Liv Tyler, actriţă de succes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS