15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAna Mirabela Dina, pianista germana de origine româna

Ana Mirabela Dina, pianista germana de origine româna

Pianista germana de origine româna Ana Mirabela Dina, nascuta in 1976 la Craiova, a tinut recent cursuri de pian si muzica de camera, pentru cei mai talentati elevi ai Liceului de Arta „Marin Sorescu“, dupa care, ieri, la ora 19.00, a fost programata o auditie intr-una din salile scolii.


Elevii s-au aratat interesati de cursuri, numai ca spiritul de selectie al pianistei si-a spus cuvântul.


Ana Mirabela Dina s-a nascut intr-o familie de intelectuali, mama acesteia – Mioara Stanciu – fiind absolventa a Conservatorului „Ciprian Porumbescu“ din Bucuresti. Ana Mirabela Dina a inceput studiul pianului inca de la vârsta de patru ani, pentru multi critici muzicali acesta nemaifiind un criteriu. De la patru ani pâna la vârsta de opt ani, a studiat cu profesoara Mariana Ilie. Apoi, Mirabela a avut sansa de a studia cu pianistul Mihai Ungureanu pâna in clasa a IX-a, dupa care s-a transferat la Liceul de Muzica „Dinu Lipatti“ din Bucuresti. Aici si-a continuat studiul cu mult regretata profesoara Ioana Minei si profesoara Ana Pitis. In perioada 1995-2000, Mirabela a urmat cursurile de pian principal la Academia de Muzica din Köln (Germania) cu prof. Karin Merle. La aceeasi academie si-a continuat studiile de masterat. A obtinut numeroase premii nationale si internationale, cel mai important fiind premiul I obtinut la Concursul „Martha Argerich“, in 1999, la Buenos Aires (Argentina). Ana Mirabela Dina a participat la multe festivaluri si turnee internationale (Japonia, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Canada, Statele Unite, Argentina) si a concertat sub bagheta unor dirijori cu nume de rezonanta precum: Charles Dutoit, Carl St. Claire, Horia Andreescu si altii. Detine un repertoriu vast, de la preclasici pâna la neoclasici. Sotul ei, Dan Lupu, este solo violoncelist – sef de partida la Orchestra „WDR Köln“. Acesta, dupa ce a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucuresti, a absolvit inclusiv Academia de Muzica din Köln. Intreaga familie are exclusiv cetatenie germana.


Ana Mirabela Dina este pianist concertist, insa considera ca cea mai mare realizare este baietelul ei, Leandro, care la numai patru ani manifesta aptitudini artistice de exceptie. Aschia nu sare departe de trunchi! Ana Mirabela Dina a marturisit ca va reveni peste un an, intrucât… mai asteapta inca un copil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS