16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSărbătoare la Mănăstirea Lainici

Sărbătoare la Mănăstirea Lainici

Astăzi se vor aduna la Sfânta Mănăstire Lainici de pe Defileul Jiului câteva mii de credincioşi, care, ca în fiecare an, vor participa la hramul locaşului: Schimbarea la Faţă a Domnului.

În fiecare an, la Mănăstirea Lainici sosesc câteva mii de credincioşi din judeţele limitrofe, Hunedoara, Vâlcea sau Dolj, dar şi din localităţi mai îndepărtate. Aceştia participă la slujba oficiată de preoţii mănăstirii şi apoi la o masă oferită de călugării care vieţuiesc la Sfânta Mănăstire Lainici. Locaşul este situat sub o culme de munte. Aproape toţi oamenii care trec în susul şi în josul defileului fac un popas, odihnindu-se sau doar răcorindu-se la umbra deasă a pomilor din curtea sa.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj a suplimentat efectivele de poliţişti care monitorizează atât traficul rutier, cât şi activităţile religioase desfăşurate la Mănăstirea Lainici, din Defileul Jiului, în perioada 4-7 august. Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, inspector Ionuţ Daniel Tică, a declarat că echipaje de poliţie rutieră au fost şi vor fi prezente în Defileul Jiului pentru fluidizarea traficului pe tronsonul Bumbeşti Jiu – Petroşani (DN 66), însă acestora li se vor alătura poliţişti de la celelalte servicii ale instituţiei, care vor patrula îndeosebi în zona Mănăstirii Lainici. Măsura a fost impusă de prezenţa în zonă a mii de credincioşi, sosiţi pentru a participa la hramul Mănăstirii Lainici, Schimbarea la Faţă a Domnului, care va fi sărbătorit astăzi.

 

Icoana Maicii Domnului, unică în România

 

Mănăstirea este de zeci de ani locul de pelerinaj al credincioşilor din zona de sud a României, fiind unul dintre cele mai frumoase locaşuri din Oltenia. De asemenea, în biserica nou-construită în curtea Mănăstirii Lainici se află icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare“, unicat în ţara noastră, adusă de la Muntele Athos. Este o întruchipare imensă, neobişnuită, pictată pe lemn de santal şi acoperită cu o mantie grea de argint aurit. Icoana e, potrivit preoţilor şi credincioşilor, făcătoare de minuni. Noua biserică din curtea mănăstirii este unică în lume datorită planului arhitectonic şi picturii interioare. În anul 1990 a început construcţia, care are două planuri: biserica de la demisol şi cea de deasupra ei. Tematica iconografică a bisericii de la demisol va fi destinată, potrivit stareţului Ioachim, bisericii din catacombe: viaţa creştinilor de la anul 1 până la anul 313, reprezentând majoritatea sfinţilor şi martirilor din istoria bisericii din întreaga lume. În pictura bisericii de deasupra vor fi înfăţişate cele mai importante momente din istoria bisericii creştine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS