16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriExamen pentru frizeri, la puşcărie!

Examen pentru frizeri, la puşcărie!

Penitenciarul de Maximă Siguranţă a trecut ieri prin emoţii terifiante: după trei luni de cursuri intense, de exerciţii susţinute de îndemânare şi după un examen extrem de dificil, s-au calificat în ale meseriei cu foarfeca nouă frizeri.

Încă de la primele ore ale dimineţii, emoţiile au zdrăngănit zăbrelele penitenciarului de pe strada Vasile Alecsandri: nouă deţinuţi au avut de trecut cea mai grea încercare… de la comiterea faptei încoace. Au susţinut un examen de absolvire a cursului de calificare în meseria de frizer.

Aşa cum a declarat Daniel Barbu, purtător de cuvânt al PMS Craiova, cele nouă persoane private de libertate (bărbaţi) au fost selecţionate ţinându-se cont de criteriile minime necesare pentru a putea urma cursuri de calificare, şi anume: comportament pozitiv pe timpul desfăşurării pedepsei; perioade de maximum nouă luni şi minimum trei până la punerea în libertate; cunoştinţe elementare de scris şi citit. „Cursul de calificare s-a desfăşurat pe durata a 90 de zile şi a cuprins activităţi teoretice şi practice, sub coordonarea specialiştilor angajaţi ai Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor Dolj“, a spus Daniel Barbu. „Au avut ocazia de a studia şi noţiuni elementare de limbă engleză, pentru a se putea familiariza cu termenii specifici folosiţi de specialiştii în domeniu“, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Meseriile învăţate în puşcării, alternativă la infracţiuni

După susţinerea examenului de absolvire a cursului, deţinuţii au primit tot ieri adeverinţe care să ateste calificarea obţinută, urmând ca, până la punerea în libertate, să primească şi certificate de calificare în meseria de frizer. „Acestea sunt recunoscute pe piaţa muncii din România şi nu vor avea în cuprinsul lor specificaţii privind situaţia socială a deţinătorului în momentul obţinerii“, a mai precizat Daniel Barbu.

Alături de activităţile cu caracter cultural-educativ, astfel de activităţi de formare profesională se află mereu în atenţia Serviciilor de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul penitenciarelor. Pe perioada executării pedepselor privative de libertate, deţinuţii au ocazia să se califice profesional în diverse meserii, în funcţie de facilităţile locurilor de deţinere şi de aptitudinile personale ale fiecăruia. „Măsurile fac parte din eforturile de sporire a şanselor de reintegrare socială a categoriilor de persoane vulnerabile sau care au suferit condamnări privative de libertate“, a explicat purtătorul de cuvânt al PMS Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS