6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersoanele cu handicap grav sau accentuat vor primi un spor de 15% la salariu

Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor primi un spor de 15% la salariu

Executivul a adoptat, în şedinţa joi, o hotărâre privind acordarea unui spor de 15% la salariu tuturor persoanele încadrate în grad de handicap grav sau accentuat, scrie Mediafax.

„Persoanele care, în conformitate cu Certificatul de încadrare în grad de handicap, sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat, de oricare tip prevăzut de art. 86 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru, de un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare, prevăzut la art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede hotărârea adoptată, joi, de Guvern.

Astfel, de sporul de 15% din salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie sau indemnizaţia de încadrare, prevăzut la art. 22 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, vor beneficia toate persoanele încadrate în gradul de handicap grav sau în gradul de handicap accentuat pentru care tipul de handicap stabilit în anexa la Certificatul de încadrare în grad de handicap este: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Potrivit notei de fundamentare a HG, în prezent sporul de 15% din salariul de bază se acordă doar nevăzătorilor cu handicap grav şi accentuat, pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru, „situaţie care generează diferenţiere pe criterii de dizabilitate, în ceea ce priveşte căştigurile salariale realizate de persoanele cu handicap”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS