6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de români suferă din cauza alergiei provocate de ambrozie

Mii de români suferă din cauza alergiei provocate de ambrozie

Ambrozia, o buruiană care se găseşte în principal pe terenurile şi câmpurile abandonate, a devenit o problemă majoră pentru mii de români care suferă de alergii. Specialiştii avertizează că e nevoie de măsuri rapide pentru a curăța terenurile virane de această plantă, dar proiectul de lege din parlament se mişcă extrem de încet.

În Europa sunt afectaţi aproximativ 33 de milioane de oameni, iar numărul românilor alergici la această plantă s-a dublat în ultimii trei ani, potrivit raportărilor medicilor, a declarat pentru HotNews.ro conf. dr. Roxana Bumbăcea, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC). Perioada în care oamenii sunt afectaţi a crescut de la două-trei săptămâni la peste două luni, iar tratamentul nu este acoperit de asigurarea obligatorie de sănătate, deşi poate să ajungă până la 400 de lei pe lună.
„Problema alergiilor generate de Ambrosia artemisiifolia (ambrozie sau iarba pârloagelor) a devenit una de sănătate publică. La nivelul Europei sunt afectaţi aproximativ 33 de milioane de oameni, iar cifrele se pot dubla în anii următori. În România, nu avem date exacte (lipsesc studii epidemiologice), dar putem considera că ne situăm în media europeană. În mod cert, în ultimii ani a existat o creştere constantă a numărului de pacienţi afectaţi. A crescut însă şi perioada în care aceşti pacienţi sunt simptomatici (iniţial două-trei săptămâni în august-septembrie, iar acum șapte-opt săptămâni în august, septembrie şi uneori şi octombrie), dar şi severitatea formelor clinice de boală“, a declarat pentru HotNews.ro conf. dr. Roxana Bumbăcea, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.
Potrivit acesteia, cele mai comune sunt simptomele de rino-conjuctivită: strănut repetat, rinoree (secreţii nazale), mâncărimi nazale şi oculare, blocaj nazal, lăcrimare. Acestora li se pot asocia şi cele datorate astmului (tuse, respiraţie dificilă, şuierătoare). Mai rar, simptomele respiratorii descrise se pot însoţi de cele cutanate de tip urticarie sau eczemă.
„Formele clinice pot varia de la unele uşoare la unele extrem de severe (inclusiv astm sever, potenţial ameninţător de viaţă). Simptomele menţionate afectează extrem de mult calitatea vieţii acestor pacienţi, de aceea este important diagnosticul corect (se confundă frecvent cu răceli prelungite) şi instituirea terapiei adecvate“, a explicat conf. dr. Roxana Bumbăcea.
Problema a devenit cu atât mai serioasă cu cât sezonul în care ambozia este înflorită a crescut de la două-trei săptămâni în lunile august și septembrie, la șapte-opt săptămâni în august, septembrie şi uneori şi octombrie.
„Modificările climatice sunt responsabile de răspândirea acestei plante uşor de recunoscut, ce generează cantităţi foarte mari de polen extrem de alergizant. Iniţial a fost mai afectat vestul ţării, din cauza vecinătăţii cu Ungaria, una dintre ţările europene cu o prevalenţă extrem de mare a alergiilor respiratorii provocate de ambrozie. Ulterior însă, prin răspândirea sa rapidă, dar şi prin transportul grăuncioarelor de polen pe distanţe foarte mari (prin vânt), numeroase alte regiuni (inclusiv sudul ţării) sunt afectate“, a explicat preşedintele SRAIC.
Tratamentul acestei alergii (desensibilizarea) nu este acoperit de asigurarea de sănătate obligatorie şi poate ajunge până la 400 de lei pe lună. Statul acoperă doar tratamentul simptomelor. „Alergiile provocate de ambrozie pot împovăra sistemele de sănătate prin costuri directe şi indirecte (absenteism). Există două direcţii de abordare terapeutică: 1) controlul simptomelor prin tratament antiinflamator/antialergic local (intranazal/inhalator/intraocular) şi pe cale generală şi 2) imunoterapia cu vaccinuri alergenice (desensibilizarea). Este rolul alergologului de a stabili strategia de tratament. Din păcate, până în momentul actual, imunoterapia cu vaccinuri alergenice, metodă terapeutică ce poate schimba cursul evoluţiei acestei afecţiuni, nu este compensată“, a explicat conf. dr. Roxana Bumbăcea.

Ce se poate face

La nivel european a fost demarată Campania „RED ALERT“ cu privire la ambrozie, iar în România SRAIC a demarat la 1 august (odată cu startul sezonului de ambrozie) campania naţională „Atenţie la ambrozie“, în ideea informării corecte asupra acestei forme particulare de alergie respiratorie.
„Scopul final al campaniei SRAIC este, pe de o parte, recunoaşterea simptomelor caracteristice şi adresabilitatea către specialistul alergolog pentru un diagnostic corect şi complet (utilizând teste specifice), iar pe de altă parte, mobilizarea autorităţilor pentru limitarea extinderii acestei buruieni“, a explicat preşedintele SRAIC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS