18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVizita lui Igor Dodon la Moscova nu se va solda cu rezultate concrete, consideră experți de la Chișinău

Vizita lui Igor Dodon la Moscova nu se va solda cu rezultate concrete, consideră experți de la Chișinău

În timpul primei sale vizite oficiale peste hotare, pe care președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, o va întreprinde în Federația Rusă, vor fi abordate în primul rând probleme ce interesează Moscova, nu Chișinăul, și nu vor fi obținute rezultate concrete, estimează analiști de la Chișinău.

Potrivit RIA Novosti, Igor Dodon urmează sa aibă mai multe întrevederi la Moscova, inclusiv cu liderul rus Vladimir Putin. În cadrul vizitei sale oficiale, programata pentru 17 ianuarie, președintele Republicii Moldova se va întâlni cu reprezentanți ai conducerii la vârf a Rusiei, dar și cu directorul ‘Sberbank’, Gherman Gref, președintele ‘Gazprom’, Alexei Miller, precum și cu Patriarhul Moscovei, Kirill. Administrația prezidențială de la Chișinau nu a anunțat deocamdată care vor fi principalele teme ce vor fi abordate de Igor Dodon la Moscova, însă el a declarat anterior ca acestea vor ține de reluarea exportului de produse agricole în Federația Rusa și de problemele migranților moldoveni în această țară, notează Radio Chișinău. Cu toate acestea, analistul politic Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, este de părere că Igor Dodon va aborda la Moscova în primul rând problemele care interesează Rusia și nu cele care sunt prioritare pentru Republica Moldova, precum retragerea forțelor militare ruse din Transnistria.

În același timp, expertul Ion Tabârță este de părere că aceasta vizita va avea mai degrabă un caracter de propagandă și de imagine pentru Igor Dodon și nu se va solda cu rezultate concrete. Mai mulți experți au criticat componența delegației care îl va însoți pe Igor Dodon la Moscova, delegație din care fac parte doar membri și adepți ai Partidului Socialiștilor, însă niciun reprezentant al vreunui minister.

Igor Dodon a declarat anterior că după vizita la Moscova următoarea sa deplasare va fi la Bruxelles.

Sursa: AGERPRES

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS