22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePresa internaţională despre urmărirea penală a lui Victor Ponta

Presa internaţională despre urmărirea penală a lui Victor Ponta

România ţine din noul capul de afiş în presa internaţională cu un caz de corupţie la nivel înalt. Premierul României, Victor Ponta, este urmărit penal de DNA pentru mai multe acuzaţii, iar presa internaţională reţine, dincolo de ştirea în sine, faptul că multe persoane din cercul apropiat al prim-ministrului sunt acuzate de acte de corupţie.
„Premierul Ponta, implicat într-o afacere de corupţie“, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung şi reţine faptul că preşedintele Iohannis i-a cerut demisia premierului pentru a evita o criză politică. FAZ trece în revistă acuzaţiile care i se aduc fostului procuror, anume acelea de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, fals şi conflict de interese. Ziarul scrie şi despre reacţia pe Facebook a lui Victor Ponta, în care afirmă că numai parlamentul îl poate demite.
Ziarul economic german Handelsblatt constată că Ponta devine „suspectul de corupţie de rangul cel mai înalt din România“. În ultimele luni, afirmă ziarul, lupta împotriva corupţiei a fost întărită în România şi reţine descrierea făcută de preşedintele Iohannis, cum că este „o situaţie imposibilă pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale“.
Revista Spiegel aminteşte în acest context, alături de mai multe publicaţii germane, că Ponta este doar ultimul dintr-o serie de oficiali ai statului român acuzat de corupţie. Revista scrie despre demisia ministrului de finanţe, Darius Vâlcov, în luna martie. De asemenea, publicaţiile germane fac legătura cu fostul ministru al transporturilor, Dan Şova, din al cărui dosar de corupţie se trag acuzaţiile la adresa premierului.
Ziarul Die Welt îşi aminteşte că premierul Ponta a criticat în repetate rânduri DNA şi a acuzat procurorii că ar fi părtinitori din cauza condamnărilor sau anchetării multor persoane din anturajul său.
The Guardian scrie că prim-ministrul român e confruntat cu cereri de demisie şi lărgeşte contextul combaterii corupţiei în România cu seria ultimelor ţinte ale DNA, trecute în revistă de BBC. E vorba despre „blonda preşedintelui“, Elena Udrea, despre mama şi cumnatul premierului Victor Ponta, socrul prim-ministrului şi alţi oficiali de rang înalt. BBC scrie că, anul trecut, 1.138 de persoane au fost condamnate de DNA.
Boomberg scrie, în contextul urmăririi penale a lui Victor Ponta, că România se străduieşte să combată corupţia endemică din ţară şi o economie subterană estimată la 40 de miliarde de dolari. Despre premier, publicaţia afirmă că a supravieţuit acuzaţiilor de plagiat şi înfrângerii de la alegerile prezidenţiale. La ora 13.32, leul pierdea 0,8% din valoarea sa faţă de moneda euro, ajungând la un curs de 4,4630. E cea mai mare cădere din ultima lună, conform datelor compilate de Bloomberg. De asemenea, randamentul obligaţiunilor de stat cu scadenţă în 2020 a crescut de la 1,749% la 1,761%, cel mai mare nivel din luna ianuarie.
În Franţa, Le Monde scrie despre refuzul parlamentului de a aproba arestarea preventivă a lui Dan Şova şi aminteşte că România şi Bulgaria sunt supuse verificării Uniunii Europene prin mecanismul MCV. Despre mersul justiţiei în România, ultimul raport afirmă că direcţia este bună, dar mai sunt probleme de rezolvat. Ziarul francez aminteşte că lipsa unor reguli clare de conduită a parlamentarilor români faţă de independenţa justiţiei este una dintre problemele constatate.
Laurenţiu Colintineanu – HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS