15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateViitor sumbru pentru mina Husnicioara

Viitor sumbru pentru mina Husnicioara

La începutul săptămânii, SNLO a luat decizia schimbării furnizorului de cărbune pentru Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare. Mina Husnicioara nu va mai furniza cărbune către RAAN, motiv pentru care sindicaliştii vorbesc despre sfârşitul mineritului în Mehedinţi. La câteva zile după această decizie nefavorabilă pentru mină, acţionarii Complexului Energetic Oltenia au votat declanşarea procedurii de divizare a carierei Husnicioara.
Proiectul a primit vot negativ de la Fondul Proprietatea. Compania anunţă declanşarea procedurii de divizare simetrică a CE Oltenia prin desprinderea patrimoniului aferent Carierei Husnicioara în conformitate cu Legea 31 a societăţilor comerciale. În acest caz, cariera Husnicioara ar urma să treacă de la Termocentrala Halânga la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN).
Liderii de sindicat din Mehedinţi anunţau încă de luni despre posibilitatea ca minerii de la Husnicioara să intre în grevă generală. Motivul îl reprezintă sistarea livrărilor către RAAN. În acest caz, mina ar rămâne cu stocuri imense de cărbune, iar activitatea minerilor ar trebui întreruptă. Pe de altă parte, compania din Gorj are de încasat miliarde de lei de la RAAN pe cărbunele livrat.
„Mineritul din Mehedinţi cred că se apropie de sfârşit. De marţi s-a sistat livrarea. Cauza este politica discreţionară a edililor de la Gorj, care îşi fac o politică proprie, iar noi suntem marginalizaţi. Cărbunele este adus de la Roşiuţa. Asta e una din cauze. Dacă nu se dă drumul la livrare, suntem în imposibilitatea de a mai funcţiona, iar continuitatea procesului de producţie în minerit este pusă sub semnul întrebării“, a declarat Rafael Norocel Ciorăscu, liderul sindical al minerilor din Mehedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS