18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoşta a mărit unele tarife

Poşta a mărit unele tarife

http://www.youtube.com/watch?v=2DNglQaJ070

Poşta a scumpit o mare parte din serviciile prestate atât populaţiei, cât şi firmelor, de la 1 ianuarie 2014. Motivul pentru care preţul unor astfel de servicii a fost majorat a fost explicat de reprezentanţii Poştei Române, pentru GdS: „Noile tarife sunt determinate atât de evoluţia preţurilor la combustibili şi utilităţi, cât şi de cea a costurilor diverselor servicii, înregistrate în perioada 2008 – 2014“. De luna aceasta s-au scumpit, în special, serviciile prin Prioripost şi cele pentru corespondenţa în care se cere confirmare de primire sau predarea în mâna destinatarului. „Este vorba despre majorarea tarifară la servicii expres Prioripost, persoane fizice şi persoane juridice, atât pentru prezentarea la ghişeu, cât şi pentru preluarea de la domiciliu. Scumpirile sunt pentru persoanele fizice şi juridice, care nu au un contract încheiat cu noi şi prezintă un volum sub zece trimiteri pe expediţie, dar şi pentru cei cu care avem încheiat un contract, dar au sub 50 de trimiteri pe lună. La fel sunt scumpirile şi la recomandatele cu confirmare de primire“, a precizat Valentina Dăbuleanu, expert responsabil Dispersii Exploatare Poştală Craiova, în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română.
Cine vrea să trimită o scrisoare simplă prin poştă scoate din buzunar tot 1,6 lei, pentru că nu s-au modificat tarifele pentru expediţia scrisorilor simple. Nici pentru coletele sub zece kilograme nu s-au operat majorări de tarife.

Cât costă acum o scrisoare recomandată

Biroul de relaţii cu presa al Companiei Naţionale Poşta Română a explicat, pentru GdS, la cât au ajuns tarifele practicate la serviciile cel mai des întâlnite: „De exemplu, în cazul corespondenţei neprioritare cu confirmare de primire, tarifele s-au majorat cu un procent cuprins între 28 şi 33%, în funcţie de greutate. Pentru astfel de trimiteri cu greutate de până la 20 de grame, tariful a crescut de la 4,90 lei, la 6,50 lei; pentru trimiteri cu greutate cuprinsă între 500 de grame şi 1.000 de grame, tariful a crescut de la 10,10 lei la 13,20 lei; la trimiterile cu greutate peste 1.000 de grame şi până la 2.000 de grame, tariful a crescut de la 12,80 lei la 16,60 lei“.

Servicii scumpite cu 337%

Dacă până acum închirierea unei căsuţe poştale de o persoană fizică era tarifată la 53,4 lei pe an, de la 1 ianuarie acelaşi serviciu prestat de Poşta Română costă cu 337% mai mult, ajungând la 180 de lei pe an (adică 15 lei pe lună). Pe site-ul CNPR scrie că pentru o căsuţă poştală nenominală, abonamentul este, de la 1 ianuarie, de 30 de lei pe lună, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice.
Potrivit Valeriei Dăbuleanu, în Craiova se înregistrează „un trafic important de corespondenţă din partea persoanelor fizice. În ţară, aproximativ 75% dintre serviciile poştale sunt efectuate de Poşta Română“.
Poşta a mai introdus un sistem nou pentru coletele pe care le preia de la domiciliul clienţilor şi le distribuie. S-a introdus un abonament lunar de 70 de lei, indiferent de greutatea coletelor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS