11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine este George Brăiloiu, sponsorul Universităţii Craiova

Cine este George Brăiloiu, sponsorul Universităţii Craiova

Omul de afaceri născut la Târgu Jiu are firme care activează în energie, software şi agricultură. Brăiloiu este proprietarul KDF Energy, companie cu o cifră de afaceri de 66 de milioane de euro în 2011.

Săptămâna trecută, primarul Olguţa Vasilescu a anunţat numele primului sponsor important al echipei de fotbal Universitatea Craiova. „CS Universitatea Craiova va juca având ca sponsor trecut pe tricouri KDF Energy, firma lui George Brăiloiu, omul care a cumpărat manuscrisele lui Cioran la o licitaţie la care statul român nu a participat, şi care le-a donat apoi, gratuit, statului român“, a anunţat Olguţa pe Facebook.
În aprilie 2011, omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin KDF Energy întregul fond de 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran. Cu tot cu taxe, manuscrisele au costat peste 500.000 de euro. Ele au fost ulterior donate Bibliotecii Academiei Române. Printre obiectele scoase la licitaţie se numără şi câteva manuscrise celebre: „Cartea amăgirilor“, „Lacrimi şi sfinţi“ şi „Schimbarea la faţă a României“, dar şi obiecte personale, cum ar fi diploma de bacalaureat (1928), diploma de licenţă în filosofie şi litere (1932), carnetul de student în Germania (1933-1934), cărţi de identitate, paşaport etc.

Afaceri cu eoliene în Dobrogea

Dar cine este George Brăiloiu? Un oltean, de 43 de ani, născut la Târgu Jiu, avocat, om de afaceri şi suporter al Universităţii Craiova. Cea mai mare afacere a lui George Brăiloiu este KDF Energy, o societate specializată în comercializarea energiei electrice. Compania a raportat pentru 2011 o cifră de afaceri de 66 de milioane de euro şi un profit net de 2,1 milioane de euro. KDF este un intermediar în comerţul cu energie electrică, dar şi un producător de energie din surse regenerabile. Societatea construieşte trei parcuri eoliene cu o putere instalată de 81 MW la Limanu (Dobrogea), precum şi o centrală în cogenerare pe biomasă de 4,2 MW la Horezu (Vâlcea). Firmele prin care este implicată în producţia de energie sunt Wind Power SRL şi Black Sea Eolian SRL. Pe de altă parte, KDF Energy se recomandă ca lider în tranzacţiile certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în România, Bulgaria şi Grecia, care participă la grupurile de lucru ale IETA (International Emissions Trading Association), care colaborează cu Comisia Europeană (CE) şi Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC). În perioada 2009 – 2012, compania susţine că a tranzacţionat peste 50 de milioane de certificate de emisii. De notorietate în mediile de business sunt „meciurile“ în justiţie între KDF Energy şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru piaţa de certificate CO2. Pe lângă afacerile cu energie electrică şi certificate CO2, George Brăiloiu şi-a extins activităţile în ultima perioadă. Spre exemplu, s-a asociat cu Azat Hajimov, un cetăţean din Turkmenistan, pentru a înfiinţa societatea Red Point Petroleum SRL, care are ca obiect principal de activitate extracţia gazelor naturale. În 2012, a fost înfiinţată şi KDF Petroleum, cu activităţi de servicii anexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale. În 2009, au luat fiinţă două companii de soft-ware: Mat Soft Technology SRL Bucureşti şi GtC Trust Systems SRL Râmnicu Vâlcea. În Târgu Jiu, a înfiinţat Vegrom 888 SRL (cultivarea cerealelor) şi Euroscrap Company SRL – societate care a participat anul acesta la Programul „Rabla“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS