18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Miştocăreli pe bani

În lipsa preşedintelui CJ Dolj, consilierii pesedişti doljeni i-au ciupit ieri în şedinţa de consiliu judeţean pe cei doi vicepreşedinţi din tabăra USL, cărora le-au cerut suplimentări de fonduri pentru două reviste. Pe alocuri, şedinţa a devenit chiar amuzantă, după mai multe intervenţii ironice.

Primii care au început tirul întrebărilor au fost consilierii judeţeni PDL, nedumeriţi de sumele care se cheltuie lunar pentru îngrijirea persoanelor adulte cu handicap. În Dolj, costul pentru fiecare persoană ajunge şi la peste 3.300 de lei. În felul acesta, toţi consilierii au aflat că, de fapt, suma este mică faţă de alte judeţe, unde se cheltuie şi 6.000 de lei pe lună pentru o persoană cu handicap, şi faţă de media pe ţară, care este de 4.000 de lei lunar. Dacă pedeliştii au cerut doar informaţii, pesediştii au solicitat mai multe fonduri. Unul dintre proiectele supuse aprobării prevedea alocarea sumei de 6.000 de lei editurii Scrisul Românesc pentru un proiect cultural organizat cu ocazia aniversării a 85 de ani de existenţă. În numele românismului şi al recunoaşterii „care depăşeşte continentul“, consilierul judeţean PSD Cezar Avram le-a solicitat celor doi vicepreşedinţi, Cristinel Iovan şi Laurenţiu Ivanovici, de la PSD, respectiv PNL, suplimentarea fondurilor. „Rămânem la această sumă. Este un buget de criză“, i-a replicat Ivanovici. „Nu falimentăm bugetul“, i-a răspuns Avram. „Să încercăm să dezbatem amendamentele în comisii“, a intervenit Iovan, încercând să pună capăt unei dispute nu tocmai potrivite între membrii alianţei. Prinzând curaj şi invocând performanţele internaţionale, Daniela Tarniţă, tot de la PSD, a cerut şi ea suplimentarea fondurilor pentru editarea revistei Jurnalul românesc al Morfologiei şi Embriologiei din acest an, care, potrivit proiectului de hotărâre, urma să primească 8.000 de lei. „Suma nu este suficientă şi nu este o revistă oarecare“, a spus ea. Ambele solicitări au rămas fără ecou.
Pata de culoare a fost, ca de obicei, consilierul judeţean PDL Marcel Marcea. „Încerc să am o poziţie echilibrată“, a început el pe un ton mucalit. „Cred că domnul Ivanovici nu ar trebui discriminat şi ar trebui lăsat să conducă şi el şedinţele de consiliu atunci când nu este preşedintele“, a spus el cu o mină serioasă. „Vă asigur că nu se simte discriminat. Prin dispoziţie a preşedintelui, eu preiau atribuţiile sale când nu este prezent“, a replicat Iovan.
Marcea a intervenit în nota caracteristică şi pe marginea unui proiect evaluat la peste 15 milioane de lei. Este vorba despre un Centru pentru Agrement şi Sport cu o parte de finanţare nerambursabilă care prevede construirea lângă Aeroportul Internaţional Craiova a unui teren de fotbal cu gazon natural, a unui teren multifuncţional (volei, handbal, fotbal), a unui teren de baschet şi tenis de câmp, a unei piste de bowling şi a unui perete de alpinism. „Este un proiect grandios. Vă felicit pentru introducerea oraşului Craiova în circuitul alpiniştilor. Dar, vă întreb, este oportună investiţia?“, a întrebat Marcea. Directoarea Direcţiei de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, Ileana Măjină, a sărit ca arsă de pe scaun şi a spus apăsat: „Da, este oportună!“. Deci, da.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS