25.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii trebuie să numere fântânile publice

Primarii trebuie să numere fântânile publice

Fântânile publice din Gorj au intrat în vizorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Plecând de la premisa că fântânile publice sunt din ce în ce mai folosite de populaţie, atât din cauza secetei, cât şi a căldurii accentuate, Direcţia de Sănătate Publică Gorj le-a solicitat edililor să verifice calitatea apei. Primarii din cele 70 de localităţi ale judeţului trebuie să numere fântânile publice şi să ducă apa la analize, în cadrul laboratoarelor Direcţiei de Sănătate Publică. În urma analizelor, specialiştii DSP vor face recomandări pentru igienizarea apei din fântânile respective. În afară de calitatea apei, primarii trebuie să aibă în vedere şi împrejmuirea fântânilor, precum şi acoperirea corespunzătoare a acestora pentru a le feri de potenţialele surse de poluare.

Cine nu verifică fântânile va fi amendat

Primarii din cele 70 de localităţi ale judeţului trebuie să comunice în cel mai scurt timp posibil datele solicitate de Direcţia de Sănătate Publică şi să verifice calitatea apei. Cine nu se va conforma solicitării inspectorilor de sănătate riscă să fie amendat. Cuantumul maxim al amenzii este de 1.000 de lei.
„Mulţi cetăţeni folosesc apa din fântânile publice. Este vorba în special de cei care nu mai au multă apă în fântânile proprii şi apelează la sursele publice. Solicitarea DSP nu are în vedere reţelele de apă publice, ci fântânile publice. La apa din reţea sunt oricum obligaţi să aibă buletinele de analiză. Sunt comune şi cu şapte, opt, zece fântâni publice şi lumea foloseşte apa din ele, mai ales acolo unde sursele de apă sunt puţine. Vrem ca populaţia să nu se îmbolnăvească de la apa pe care o consumă. În funcţie de rezultatul analizelor, DSP va face recomandări în ceea ce priveşte tipul de substanţă care trebuie folosită pentru eliminarea microbilor, dacă aceştia vor fi identificaţi în apă. Nu ne jucăm cu sănătatea cetăţenilor şi, în funcţie de datele primite, vom face o situaţie cu fântânile publice de la nivelul judeţului, pentru a le putea monitoriza mai bine. Primarii nu trebuie să ia în glumă solicitarea DSP, ci trebuie să se mobilizeze. Acum s-au mărit şi amenzile şi riscă să fie amendaţi cu până la o mie de lei, pentru neconformare“, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS