18.3 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorjenii, victime ale căpuşelor

Gorjenii, victime ale căpuşelor

Autorităţile sanitare din Gorj au acordat asistenţă medicală la peste o sută de gorjeni care s-au prezentat la Secţia boli infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, după ce au fost înţepate de căpuşe. Statistica este îngrijorătoare şi arată că zilnic există persoane care solicită ajutorul cadrelor medicale după ce au fost victime ale căpuşelor. Cele peste o sută de persoane au fost luate în evidenţele Secţiei boli infecţioase de la începutul acestei luni şi până în prezent. Faţă de perioada similară a anului trecut, numărul celor înţepaţi de căpuşe este de câteva ori mai mare, aceasta în condiţiile în care nu toţi cei care au fost victime ale insectelor care pot transmite boala Lyme s-au şi prezentat la spital.

Preferă să stea acasă

Cadrele medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu au precizat că, din discuţiile cu pacienţii, au aflat că în localităţile de provenienţă ale persoanelor înţepate de căpuşe mai există şi alte cazuri similare, însă cetăţenii au preferat să se trateze singuri. Cu toate acestea, în cadrul Secţiei boli infecţioase, pe lângă dezinfectarea locului înţepăturii, pacienţii mai beneficiază şi de medicaţie împotriva alergiei la insecte şi de tratament profilactic prin care li se administrează antibiotice. Pe lângă tratamentul de specialitate, persoanele înţepate de căpuşe beneficiază şi de un set de analize pentru depistarea bolii Lyme. Pacienţii sunt obligaţi ca după trei săptămâni să se prezinte la spital pentru a se stabili dacă sunt purtătorii unei boli luate de la căpuşe.
„Cel mai bine este ca toate persoanele înţepate de căpuşe să se prezinte la spital pentru că este mai indicat să previi o eventuală infecţie decât să ajungi la spital când apar complicaţii. Nu de la toate căpuşele se poate face boala Lyme, dar la spital se administrează tratamentele corespunzătoare, în funcţie şi de simptomele pe care le prezintă pacientul“, a declarat Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS