15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpaţiile verzi, obligatorii prin autorizaţiile de construire

Spaţiile verzi, obligatorii prin autorizaţiile de construire

Noua legislaţie obligă autorităţile care extind intravilanul să aibă o medie de minimum 20 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor. Autorizaţiile de construire vor prevedea o cotă de spaţiu verde obligatorie. Amenzile vor fi uriaşe: până la 5.000 de euro pentru fiecare metru pătrat de spaţiu verde distrus. 

Noua legislaţie privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor va aduce schimbări în autorizarea lucrărilor de construcţii, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Legea nr. 47/2012 modifică şi completează Legea nr. 24/2007. Noua legislaţie prevede că „extinderea intravilanului localităţilor, transformarea zonelor cu alte funcţiuni în zone rezidenţiale şi contruirea pe terenuri de peste 3.000 mp aflate în proprietatea statului, a unităţilor administrativ-teritoriale, a autorităţilor centrale şi locale se pot realiza exclusiv pe baza documentaţiilor de urbanism care să prevadă un minimum de 20 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor şi un minimum de 5% spaţii verzi publice“. Noul plan de urbanism general (PUG) al Craiovei, în schiţă la ora actuală, va trebui să cuprindă aceste reglementări. „Trebuie să ţinem seama de această medie de minimum 20 mp/cap de locuitor prevăzută de lege. Fiecare autorizaţie de construire pe care o vom acorda va cuprinde obligatoriu şi un procent de spaţiu verde“, a explicat Mircea Diaconescu.

Amenzi uriaşe

Arhitectul-şef se aştepta ca legislaţia să nuanţeze reglementarea construcţiilor în spaţiile verzi. „Avem situaţii aberante, în care oamenii au fost puşi în posesie pe spaţiile verzi, plătesc impozite, dar legea nu le dă voie să dispună de proprietate, nu pot să construiască. Spre exemplu, în zona de nord a oraşului, o întreagă suprafaţă este spaţiu verde, dar înainte ca legea să interzică s-au dat autorizaţii. După aprobarea legii, nu am putut să dăm autorizaţie unui cetăţean deoarece zona figura ca spaţiu verde, dar în stânga şi în dreapta proprietăţii lui erau case construite“, a mai afirmat arhitectul-şef.
Încălcarea legislaţiei în domeniul spaţiilor verzi va aduce amenzi drastice. Spre exemplu, nerespectarea condițiilor de mai sus atrage amenzi de 10.000-20.000 de lei pentru fiecare metru pătrat lipsă. Aceleaşi sancţiuni se aplică şi pentru cei care ocupă spaţiile verzi cu construcţii permanente sau le diminuează. Construcţiile neautorizate pe spaţiile verzi se demolează şi terenul se aduce la starea iniţială, cheltuielile totale pentru efectuarea acestor lucrări fiind suportate de proprietarul construcţiei. În caz că nu respectă aceste prevederi, autorităţile încasează aceleaşi amenzi: 10.000-20.000 lei/mp. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS