15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIndemnizaţii de şomaj, la nivel european

Indemnizaţii de şomaj, la nivel european

Românii care au lucrat într-un stat membru UE în baza unui contract legal de muncă, atunci când îşi pierd serviciul, pot beneficia de indemnizaţie de şomaj la nivelul ţării respective

Potrivit legislaţiei în vigoare, şomerii români cărora li s-au calculat aşa-numitele prestaţii de şomaj (echivalentul indemnizaţiei de şomaj din România) în statele UE pot veni să-şi caute un loc de muncă în ţară fără să-şi piardă acest ajutor, a cărui valoare este net superioară celui primit de şomerii din România. Transferul dosarului de şomaj (şi implicit al indemnizaţiei) din alt stat membru UE se face în baza unui formular care se obţine de la agenţia de ocupare a forţei de muncă din ţara în care solicitantul a intrat în şomaj. „Persoanele care solicită exportul indemnizaţiei de şomaj pentru o perioadă de 90 de zile trebuie să se prezinte la AJOFM Dolj cu formularul U2 (privind menţinerea dreptului la prestaţii în perioada în care şomerul îşi caută un loc de muncă în alt stat membru)“, a declarat Aurora Tiribeja, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, care a explicat că formularul U2 înlocuieşte vechile formulare E 303. Beneficiarii trebuie însă să aibă în vedere faptul că, pentru a avea continuitate la primirea indemnizaţiei, formularul trebuie depus la AJOFM Dolj în termen de şapte zile de la data până la care au fost plătiţi în ţara în care li s-a stabilit prestaţia de şomaj. Dacă nu vin în termen de şapte zile, îşi vor primi indemnizaţia cu data înregistrării cererii.
În judeţul Dolj, de această facilitate nu a beneficiat nici o persoană în anii 2007, 2008 şi 2009. În 2010, au fost trei beneficiari, iar în 2011, zece. „Ţările în care au lucrat aceste persoane sunt Italia, Germania, Spania, Danemarca şi Portugalia“, a precizat Aurora Tiribeja.

Vechimea din străinătate, recunoscută în România

Şi cei care au lucrat în străinătate cu contract de muncă, dar, dintr-un motiv sau altul, nu li s-a acordat acolo indemnizaţia de şomaj o pot solicita din România. Practic, acestor persoane li se stabileşte dreptul la şomaj ca şi celorlalţi salariaţi din România, doar că li se ia în considerare şi experienţa din străinătate. Astfel, una din condiţiile principale este ca în ultimele 24 de luni să fi lucrat 12 (din care o perioadă şi în România). Pentru ca unei persoane să îi fie luată în considerare vechimea în muncă realizată în străinătate, aceasta trebuie să depună la AJOFM formularul U1 (corespunde vechiului formular E 301), care „atestă perioadele de asigurare, de activitate salarială sau independentă“ în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia. Acest formular se obţine de la agenţia de ocupare a forţei de muncă din ultima ţară/ultimele ţări în care aţi lucrat. „În judeţul Dolj, în baza formularului E 301, în anii 2007, 2008 şi 2009 nici un şomer nu a beneficiat de indemnizaţie de şomaj. În 2010, în baza acestui formular au primit indemnizaţie de şomaj trei persoane“, a declarat Aurora Tiribeja.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU