18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe usucă Parcul Tineretului

Se usucă Parcul Tineretului

Zeci de copaci din Parcul Tineretului au început să se usuce, la nici doi ani de la inaugurarea acestuia

Arbori seculari de pe o suprafaţă de sute de metri pătraţi au început să se vestejească în Parcul Tineretului din Craiova. Sunt cuprinşi de uscăciune copacii care se află la intrarea în parc, de o parte şi de alta a aleii principale. La momentul amenajării locaţiei respective a fost pusă la pământ toată vegetaţia, iar tot ce a mai rămas au fost aceşti arbori care acum nu mai pot fi folosiţi decât ca lemn de foc.
Administratorul parcului, RAADPFL Craiova, crede că s-a ajuns în această situaţie din cauza terenului şi a umidităţii în exces. „În această zonă, foarte aproape de râul Jiu, pânza freatică este la o jumătate de metru de suprafaţă. În perioada ploioasă, zona devine mlăştinoasă, iar arborii se usucă din cauza excesului de umiditate. Nu este vorba de alţi dăunători sau alte cauze. Şi noi suntem nemulţumiţi de ce s-a întâmplat. Mulţi dintre aceşti arbori au aproape o sută de ani. Sunt soiuri de frasin şi stejar, pe care trebuie să-i înlocuim cu puieţi, dar refacerea zonei va fi de durată. În total sunt 150 de copaci, care în toamnă vor fi tăiaţi. De această dată luăm în calcul drenarea solului, ceea ce nu s-a făcut în perioada amenajării parcului“, a spus inginer Dumitru Petre, angajat al RAADPFL Craiova.
Întrebarea este de ce nu se usucă toţi copacii din parc, fiindcă toţi au rădăcinile în acelaşi fel de sol. Nu cumva amenajarea parcului, în anul 2009, s-a făcut în mare grabă şi pe alocuri a fost afectată o parte din flora din zonă? Frasinul este un arbust care creşte prin păduri umede şi lunci, prin urmare, umiditatea nu l-ar distruge. În plus, durata de viaţă a acestor copaci este de cel puţin două sute de ani.
Directorul RAADPFL Craiova, Ion Petre, nu exclude însă nici existenţa unor dăunători: „Poate să existe şi un dăunător care să se facă vinovat de acest dezastru. Din păcate, astfel de întinderi mari de pădure nu se mai tratează contra dăunătorilor. Vom încerca să facem şi nişte «investigaţii» pentru a determina cauza reală a uscării copacilor din parc“, a spus Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova.

Figurinele italiene
nu s-au adaptat

Între timp, parcul a rămas şi fără figurinele din plante şi arbuşti. Ele au fost special comandate în Italia pentru a fi plantate în parc atunci când a avut loc inaugurarea şi pentru a rămâne aici. Şi chiar au făcut o impresie bună vizitatorilor. Dar nici acestea nu au prins rădăcini pentru că plantele aflate pe postamentele metalice s-au cam ofilit, iar firma italiană şi le-a luat înapoi căci nu a trecut perioada de garanţie, cele 24 de luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII