18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 21.000 de turişti au vizitat Gorjul

Peste 21.000 de turişti au vizitat Gorjul

De la începutul anului şi până în prezent, peste 21.000 de turişti din România şi din alte colţuri ale lumii au vizitat obiectivele Muzeului Judeţean Gorj. Cea mai atractivă a fost Peştera Polovragi, unde anul acesta au venit peste 10.000 de turişti.

Judeţul Gorj dispune de un potenţial turistic diversificat, reprezentat printr-un cadru natural pitoresc şi multe obiective care aparţin de Muzeul Judeţean Gorj.
Peştera Polovragi, situată în Cheile Olteţului, are galerii ce formează un adevărat labirint, a fost declarată monument al naturii şi reprezintă cea mai importantă atracţie turistică din judeţ. O veche legendă care circulă în zonă spune că aici a trăit Zamolxe, zeul dacilor, şi că picăturile care se preling din ţurţurii de piatră ar fi lacrimile vărsate de zeu după cucerirea Daciei de către romani. În galeriile active se pot practica în condiţii foarte bune explorarea subacvatică şi scufundările de agrement. Peştera Polovragi este în custodia Muzeului Judeţean Gorj încă din anul 1984 şi anual aduce la bugetul acestei instituţii foarte mulţi bani. Potrivit lui Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, peştera a fost vizitată până acum de peste 10.000 de turişti, printre care se numără belgieni, italieni, francezi, americani, polonezi, ruşi şi mulţi români. O porţiune de opt sute de metri din peşteră este electrificată, peştera având o lungime totală de 10 km.

Istorie, artă şi arhitectură populară

Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara a fost vizitat în primele şase luni ale anului de peste 2.000 de turişti. La Curtişoara se află un impresionant tezaur de civilizaţie şi cultură populară tradiţională de pe meleagurile gorjene. Muzeul se întinde pe o suprafaţă de peste zece hectare şi conţine obiecte etnografice, piese de mobilier ţărănesc, costume gorjeneşti, obiecte folosite de ţărani în gospodărie şi alte minunăţii. Muzeul Curtişoara poate deveni destinaţie turistică pentru cei care doresc să îşi regăsească rădăcinile străvechi gorjeneşti, dar şi pentru cei dornici de cunoaşterea unei zone etnografice bogate şi extrem de interesante. Casa Memorială „Constantin Brâncuşi“ de la Hobiţa, din comuna gorjeană Peştişani, a atras în acest an peste 6.000 de turişti. „La Muzeul de Istorie şi Arheologie din Târgu Jiu am avut până acum peste 3.000 de vizitatori şi sperăm ca la sfârşitul anului să atingem cifra de peste 6.000. La Casa Memorială «Ecaterina Teodoroiu» au fost peste 1.500 de turişti, la Cărbuneşti – peste 800, iar la celelalte case memoriale au mai venit peste 1.200 de vizitatori. În total, până acum, am calculat cam 21.000 de turişti şi poate chiar peste. Cred că vom avea mai mulţi turişti şi vizitatori decât anul trecut“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU