15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatronul Cavi, reţinut pentru evaziune

Patronul Cavi, reţinut pentru evaziune

Cu doi ani în urmă, Viorel Călin, de 51 de ani, din Craiova, patronul şi administratorul SC Cavi Imexto SRL, candida din partea PNL pentru Senatul României, în Colegiul nr. 3 Filiaşi-Cetate, sub deviza „Dacă voi mă vreţi, eu pot“. Ieri, el a fost reţinut de procurori pentru o evaziune de aproape 2,8 milioane de lei. Azi, va fi pus însă în libertate, întrucât Tribunalul Dolj a considerat că nu prezintă pericol social.

După o anchetă la care poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor lucrează de mai multă vreme, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus vineri începerea urmăririi penale faţă de Viorel Călin, mai întâi pentru evaziune fiscală. Ieri, procurorii au extins cercetările, începând urmărirea penală faţă de Călin pentru alte două capete de acuzare: fals în înscrisuri sub semnătură privată şi nevirarea contribuţiilor cu reţinere la sursă. Pentru toate aceste infracţiuni, învinuitul riscă până la zece ani de închisoare.
„În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2005-2009, numitul Călin Viorel, administrator al SC Cavi Imexco SRL, a evidenţiat în actele contabile ale societăţii cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale şi a omis evidenţierea unor venituri realizate, cu consecinţa sustragerii de la plata către bugetul de stat a sumei de 2.794.493 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA“, a precizat procurorul Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Anchetatorii au mai stabilit şi că, în perioada 2008-2009, acelaşi administrator şi patron al Cavi a reţinut şi nu a virat, cu intenţie, în termenul legal, impozite şi contribuţii percepute angajaţilor prin stopaj la sursă. De asemenea, în scopul diminuării obligaţiilor fiscale, a înregistrat în evidenţa contabilă a SC Cavi Imexto SRL mai multe contracte fictive încheiate cu persoane fizice, pe care le-a semnat în calitate de beneficiar.

Lucrări pe banii primăriei

După cum rezultă din dosarul său penal, evaziunea de aproape 2,8 milioane de lei ar fi fost săvârşită de patronul Cavi Imexto SRL cu ocazia derulării a trei contracte. Unul îl reprezintă amenajarea parcării de la Işalniţa a Complexului Energetic Craiova, iar celelalte două, de proporţii, au fost încheiate cu primăria din Bănie, vizând modernizarea Gării Craiova şi reamenajarea Pieţei Gării. Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri problemele ridicate de contractul privind reabilitarea staţiei CFR şi a pieţei din faţa Gării Craiova.
Pe 11 iulie 2007, firma amintită a încheiat cu primăria craioveană un contract de lucrări în valoare totală de 2,55 milioane de lei (710.000 de euro), pentru modernizarea obiectivului Piaţa Gării. La acea dată, Cavi se ocupa şi de modernizarea Gării CFR Craiova, ca subcontractor pentru firma germană HF Wiebe GmbH&Co. KG, care câştigase lucrarea la o licitaţie internaţională, cu finanţare BERD. Luând ochii celor de la primărie prin faptul că lucra pentru nemţi, firma lui Viorel Călin a fost aleasă de municipalitate, prin selecţie de oferte, să se ocupe şi de piaţă. Termenul de finalizare a lucrărilor din contractul de bază era de şase luni calendaristice, deci lucrarea urma să fie predată la cheie pe 11 ianuarie 2008. Acest termen însă a trecut, iar firma lui Călin nu avea nici un gând să termine lucrarea.
În loc să rezilieze contractul cu Cavi Imexto, Primăria Craiova a încheiat însă unul nou, de lucrări suplimentare, în valoare totală de 1,26 milioane de lei (circa 350.000 de euro), care trebuia finalizate în termen de trei luni calendaristice de la data începerii lucrărilor (26 mai 2008). Noul contract viza placarea şi echipamentele fântânii dinamice, amenajarea staţiilor de transport în comun, extinderea zonelor verzi, dotarea cu mobilier urban, amenajarea unor cămine de canalizare şi amenajarea a trei cişmele (la aproape… 12.000 de lei fiecare cişmea!).
Abia pe 12 septembrie 2008, Piaţa Gării a fost inaugurată cu fast, în ciuda faptului că lucrările nu fuseseră încă terminate. Preţul total: 3,8 milioane de lei.

Încătuşat de procurori, eliberat de judecători

Potrivit anchetatorilor, Călin a făcut tot posibilul să-şi diminueze impozitul pe care trebuia să-l plătească la buget. Metoda a fost cea clasică – aceea a creşterii cheltuielilor, dar la scară mult mai mare. Spre exemplu, a încheiat contracte fictive cu diverse persoane fizice, care, chipurile, i-ar fi efectuat o parte din lucrările la cele trei obiective menţionate mai sus. Tot pe cheltuieli au fost băgate achiziţiile mai multor autovehicule şi utilaje pentru construcţii, unele dintre ele fictive, iar altele la preţuri mult umflate.
Pentru toate aceste acuzaţii, procurorii l-au reţinut ieri-dimineaţă, pentru 24 de ore, pe Viorel Călin. Fără să mai stea pe gânduri, tot ieri, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a solicitat Tribunalului Dolj emiterea unui mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele patronului de la Cavi. Instanţa, însă, a considerat că Viorel Călin nu prezintă pericol social, aşa că a dispus faţă de el doar interdicţia de a părăsi localitatea. Drept urmare, patronul Cavi va fi eliberat astăzi, după scurgerea celor 24 de ore ale ordonanţei de reţinere.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII