15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePredoiu le cere judecătorilor să nu tacă

Predoiu le cere judecătorilor să nu tacă

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a promis ieri judecătorilor craioveni sprijin pentru realizarea cât mai urgentă a noului Palat de Justiţie şi le-a cerut să ia atitudine atunci când se descoperă vreun caz de corupţie în rândul lor.

Aflat în vizită la Craiova, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut ieri, la Curtea de Apel Craiova, o întâlnire cu câteva zeci de judecători de la instanţele doljene, pentru a afla problemele cu care se confruntă magistraţii.
Prima chestiune pe care judecătorii au adus-o în discuţie a fost legată de spaţiile insuficiente pentru desfăşurarea normală a actului de justiţie. Fosta Casă a Pionierilor în care îşi desfăşoară în prezent activitatea Curtea de Apel Craiova se dovedeşte insuficientă ca suprafaţă pentru actuala structură a instanţei. În plus, imobilul a fost retrocedat fostului proprietar, căruia instanţa îi plăteşte o chirie de circa… 60.000 de lei pe lună, o sumă enormă, care depăşeşte posibilităţile financiare ale instituţiei. Într-o situaţie şi mai dificilă se află Tribunalul Dolj, a cărui clădire, veche de peste două secole, a fost declarată monument istoric, aşa că nu poate fi modificată pentru a fi adusă la standardele actuale.
„Magistraţii mi-au cerut sprijin în privinţa sediului Curţii de Apel, iar eu le-am promis tot ajutorul în acest sens. Mâine (astăzi – n.r.) aştept la Bucureşti noul proiect, pentru a-l depune la Ministerul Culturii în vederea avizării, astfel încât să demarăm încă din acest an procedurile de licitaţie pentru realizarea noului Palat de Justiţie“, a declarat ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, în conferinţa de presă ţinută ieri la Curtea de Apel Craiova.

Predoiu: Cazuri izolate de corupţie la Craiova

Discuţiile purtate între ministru şi magistraţi au mai atins, printre altele, problema reevaluării schemelor de personal în vederea intrării în vigoare a noilor coduri, dar şi mult mai proaspăta chestiune a prestigiului justiţiei craiovene în contextul arestării magistraţilor Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu de la Tribunalul Dolj. Ministrul Predoiu a susţinut că imaginea justiţiei craiovene trebuie îmbunătăţită, pentru că nu este corect ca întregul colectiv de magistraţi de pe raza Curţii de Apel Craiova să aibă de suferit în urma unor cazuri izolate de corupţie în rândul magistraţilor. În acest sens, Cătălin Predoiu le-a cerut magistraţilor să nu mai tacă şi să nu se mai vaiete de pătarea imaginii justiţiei, ci să ia atitudine şi să se dezică de cazurile de corupţie descoperite în rândul lor.
„Imaginea publică a judecătorilor craioveni trebuie îmbunătăţită. Am cerut ca pe viitor să lucrăm împreună la schimbarea acestei imagini publice, să corectăm împreună fenomenele izolate de corupţie. Ar fi păcat ca unul sau două cazuri izolate de corupţie să inducă o concluzie cu privire la întregul corp de magistraţi din Craiova“, a declarat ministrul Predoiu în conferinţa de presă de la Craiova. De aceea, Predoiu a cerut chiar magistraţilor o poziţie mai fermă în delimitarea de cazurile de corupţie descoperite în rândul lor.
„Când îţi asumi o anumită conduită publică, e bine să o şi anunţi. E bine ca liderii magistraţilor să se pronunţe public cu privire la problemele din justiţie, să-şi asume concret această vocaţie a integrităţii. Cred că societatea ar avea de câştigat. Tăcerea, uneori, într-un anumit context, poate să însemne un echivoc, să dea semnale greşite. E bine ca atunci când se întâmplă ceva în neregulă să vii să spui că nu eşti de acord“, a spus ministrul justiţiei.
Menţionăm că, până în prezent, nici organizaţiile de magistraţi şi nici barourile de avocaţi nu au luat vreo poziţie oficială în care să se delimiteze în vreun fel de acuzaţiile de corupţie care planează asupra unor magistraţi sau avocaţi aflaţi deja în arest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII